Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Kettős mérce: Eltussolnák a bűnvádi eljárást a jogvédők

Kettős mérce: Eltussolnák a bűnvádi eljárást a jogvédők

2015. 06. 26.

Okirathamisítás, adóelkerülés, pénzmosás, korrupció, három rendbeli összeférhetetlenség – ezen vádak miatt hallgatták ki a szocialista miniszterelnököt Romániában. Ha baloldali politikus előbb említett cselekedeteiről van szó, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) Magyarország vonatkozásában mindig hangos jogvédő tagjai csak hallgatnak vagy bagatellizálnak. A LIBE bizottság a romániai helyzetről tartott vitát, ám a terem nem volt hangos a liberális, zöld és kommunista képviselők aggódó hangjától. A kettős mérce újra látványosan megmutatkozott: ha a magyar miniszterelnök akár csak egy nekik nem tetsző véleményéről van szó, akkor ádáz vitába kezdenek, ítélkeznek, ferdítenek és a jogállamiság végét vizionálják. Ha bűnvádi eljárást kezdeményeznek a hatóságok a román szocialista miniszterelnök ellen, az egyesek szerint vitára sem érdemes.

A liberális, szocialista, zöld és kommunista képviselők közül ugyanis egy sem szólalt fel Victor Ponta ellen. Nem aggódnak az emberi jogok, a jogállamiság helyzetéért és a demokrácia állapotáért sem. Újra bebizonyosodott, hogy a LIBE bizottság számos tagja – valódi jogvédelem helyett – csak pártpolitikai színjátékot folytat.

Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője is beállt a sorba: miközben a hazánkat pár héttel ezelőtt elítélő EP-határozat egyik kezdeményezője volt, felszólalásában a Romániáról szóló vitát napirendre nem tartotta érdemesnek, és védelmébe vette azt a Victor Pontát, aki ellen bűnvádi eljárást indítottak, és akinek a kormánya több magyar-ellenes intézkedést is hozott.