Látogatócsoport

Kárpát-medencei látogatócsoportot fogadott Gál Kinga Brüsszelben

Kárpát-medencei látogatócsoportot fogadott Gál Kinga Brüsszelben

2013. 10. 17.

A látogatócsoport tagjai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren találkoztak és innét együtt folytatták útjukat Brüsszel felé. A csoportot Gál Kinga látogatócsoportokért felelős tanácsadója, Demeter Ágota-Dorottya fogadta, majd csatlakozott hozzájuk Eplényi Kata, akik szervezték és kísérték a programokon a csapatot.

Az első napon a délelőtti órákban Brüsszel belvárosi, azaz történelmi részének megtekintésére nyílt lehetősége a látogatócsoportnak. A tartalmas és élmény-teli városnéző-séta során a belváros olyan nevezetességeivel ismerkedhettek mint a Szent Mihály Gudulle székesegyház, a Szent Hubert Királyi Galéria, a királyi palota, a Manneken Pis (Pisilő Kisfiú), a hatalmas Grand Place(Főtér) Brüsszel káprázatos méretű városházával.

Délután rövid ebédszünet után került sor az európai parlamenti látogatásra, melynek során a csoport tagjainak lehetőségük volt találkozni és beszélgetni Gál Kingával, aki röviden ismertette a parlamentben folyó munkáját, szakterületeit. A képviselő asszony előadása során kifejtette, hogy napjainkban úgy érzékeli, hogy egyre kevesebb érdeklődést tanúsítanak a nyugat-európai politikusok a nemzeti kisebbségek problémái iránt, ő ugyanakkor több képviselőtársával igyekszik folyamatosan napirenden tartani az európai nemzetiségek ügyeit-kérdéseit a parlamenti- és bizottsági üléseken, különféle nemzetközi fórumokon. Lehetőség nyílt a résztvevők számára, hogy közvetlenül kérdéseket intézzenek a képviselő asszonyhoz. Az Európai Uniót és annak fontosabb intézményeit egy hosszabb előadás során Láng Péter, az Európai Parlament Látogatói és Szeminárium Osztályának magyar vezetője mutatta be. Mindezek után következett a Parlamentárium, vagyis az Európai Parlament látogatóközpontjának a megtekintése, ahol a csoport tagjainak kiváló lehetőségük volt interaktív módon (korabeli fényképek, videofelvételek, sajtóanyagok révén) megismerkedni az Európai Unió történetével és működésével, Európa XX. századi történetének fontosabb eseményeivel, az Európai Parlament helyszíneivel. Egy meglepetés programban is része volt a látogatócsoportnak. Egy csokoládéműhelyben ismerhették meg, hogyan készül a praliné. Este vacsora után a csoport tagjai megnézhették Brüsszel Főterén elhelyezkedő Városi Múzeum, valamint a közelben elhelyezkedő Csipkemúzeum gyűjteményeit, kiállításait.

A Brüsszeli-látogatás második napján a csoport Leuvenbe látogatott. A város egyik érdekessége, hogy lakossága 90 ezer fő, melynek több mint egyharmadát diákok alkotják, akik a helyi, azaz a Leuveni Katolikus Egyetem különböző karain tanulnak. A város nevezetességei közé tartozik a Keizersberg Apátság, a XIV-XV. századi Szent Gertrudis temploma, a Szent Péter templom, a Szent Mihály templom, a Leuveni Katolikus Egyetem központi épülete és könyvtára, a Collégium Hungaricum, a Nagy Begina uvar stb..

A látogatócsoport rendkívül érdekes Brüsszeli kiránduláson vehetett részt, melynek során nemcsak az Európai Parlament és Gál Kinga képviselői munkájával kapcsolatos információkkal gazdagodott, hanem a különböző szabadegyetemek szervezői kicserélhették tapasztalataikat, és a jövőbeni együttműködésről is egyeztethettek. Különösen értékesnek bizonyult a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai számára az utazás, mivel közvetlenül is megismerkedhettek, az Európai Unió brüsszeli székhelyével, s annak egyik legfőbb irányító szervével, az Európai Parlamenttel, amelyekről eddig csak elméletben hallhattak tanóráik keretében.

Forrás: http://www.genius-ja.uz.ua/ket-napos-kirandulas-az-europai-unio-brusszeli-szekhelyen-2013-10-21.html