Látogatócsoport

Kárpát-medencei fiatalok Brüsszelben

Kárpát-medencei fiatalok Brüsszelben

2010. 11. 18.

Az egyik csoportot a 19. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny győztesei és tanáraik alkották, akiket a verseny fődíjaként Gál Kinga, Sógor Csaba és Mészáros Alajos közösen hívtak meg egy parlamenti látogatásra. A képviselők ezáltal arra mutattak rá, hogy milyen fontos a fiatalok körében a reál tudományok magas szintű művelése.
 
A másik csoportot a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány önkéntes munkatársai alkották, akik Gál Kinga képviselőasszony meghívására érkeztek a Parlamentbe. A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány fő tevékenysége az Európai Ifjúsági Károly-díjjal kitűntetett Magyarságismereti Mozgótábor elnevezésű program, melyet évente 135 határon túli középiskolás részvételével szerveznek. Emellett az alapítvány ösztöndíjjal támogatja a tehetséges, de nehéz anyagi körülmények között élő egyetemistákat, étkeztetési programot működtet Gyergyószentmiklóson és konferenciákat, szemináriumokat szervez a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára.
 
A két napos látogatás alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílt ellátogatni az Európai Parlamentbe, ahol a meghívó képviselők mellett Bauer Edit, Tőkés László, Sógor Csaba és Mészáros Alajos is köszöntötte őket. Gál Kinga képviselőasszony előadásában a határon túli magyar vonatkozásokat érintve kifejtette, hogy amagyar közösségek érdekérvényesítésének csak akkor van megfelelő alapja, ha azt az új európai közeghez és a kor kihívásához, a megváltozott körülményekhez igazítják annak érdekében, hogy problémáik érthetővé, céljaik pedig értelmezhetővé váljanak. Ennek keretében lehetőséget kell teremteni arra, hogy problémáját minden közösség maga terjessze az Unió elé, hiszen az csak akkor lehet igazán hiteles és felfogható.
 
"Mindannyiunk számára hasznos, eredményes és élményekben gazdag három napot zárhattunk, amely megerősített abban a hitünkben, hogy Kárpát-medencei magyar fiatalokként mi is európaiak vagyunk, semmiben sem különbözünk a kontinens nyugatabbra élő, más nemzetiségű, hasonló korú fiataljaitól. Érdemes tanulnunk, csak így válhatunk kisebb közösségünk és társadalmunk értékes tagjává – szorgalommal, kitartással, a lehetőségek keresésével, felismerésével és kihasználásával, valamint az összefogás erejével nemcsak a saját magunk elé kitűzött célok érhetőek el könnyebben, hanem a nagyobb jelentőségű törekvések is valóra válthatók." (Túri Gréta, Kárpátalja)