Kisebbségvédelem

Jubileumi 25. Rákóczi tábor

2018. 07. 06.

A Diákok Határok Nélkül Program (Rákóczi Mozgótábor) 1994-ben indult a kanadai Rákóczi Alapítvány irányításával és támogatásával. Évente 100 középiskolás magyar diákot táboroztat Magyarországon 6 kelet-közép európai határos országból, ahol kulturális kisebbségben élnek.

A fiatalok minden év júliusában 11 napot töltenek magyarországi körutazáson, tanulhatnak egymástól, előadásokat hallgathatnak a magyar nyelvről, történelemről, irodalomról, népi hagyományokról, építészetről és a demokratikus intézmények alapításáról. A résztvevők számos foglalkozáson vesznek részt, amelyben megtanulják, hogyan lehet elősegíteni az országhatárok nélküli, európai közösségek szerveződését. 100 nyertes diák a táborban bemutathatja pályaművét, és megvitathat a többiekkel aktuális témákat. A tábor célja a kölcsönös megértés és a remény terjesztése.

A tábor hagyományos budapesti programjai közé tartozik az Országház meglátogatása, ahol immár évek óta fogadja a tábor lakóit Gál Kinga képviselő asszony is. A felsőházi teremben Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadóval együtt köszöntötték a diákokat. Mindannyian többször is kiemelték a Kárpátaljai kötődésű és a kanadai Rákóczi Alapítványt életre keltő Aykler házaspár felbecsülhetetlen értékű nemzetegyesítő munkáját.

Gál Kinga végül örömmel válaszolt a diákok által feltett európai aktuálpolitikát érintő kérdésekre, egy közös csoportképre is összeállt a táborlakókkal és támogatta a csapat parlamenti vendéglátását is.

IMG_3592IMG_3529