Külpolitika

Jerzy Buzek az Emberi Jogi Albizottság ülésén

Jerzy Buzek az Emberi Jogi Albizottság ülésén

2011. 11. 10.

Buzek elnök úr a felvezetőjében röviden beszámolt a közelmúltbeli látogatásáról a nyugat-balkán országokba és Líbiába. A meglátogatott országokban tapasztaltak felvázolása után a tunéziai választásokról is beszélt, ahol hivatalos látogatása alkalmával találkozott a választásokon résztvevő pártok vezetőivel. Harmadik pontként a november 23-án esedékes 12 Szaharov-díjas részvételével zajló brüsszeli konferenciát emelte ki, mely kiemelten foglalkozik majd a nők jogaival.

Gál Kinga, akit nemrégiben az Albizottság a gyermekek jogaiért felelős tagjává választott, felszólalt az elnök bemutatóját követő eszmecserében. Elsőként a Szaharov-díjhoz kapcsolódóan kiemelte, hogy nem elég egy évben egyszer a díj kapcsán foglalkozni kiemelten az emberi jogokkal, hanem az EP sokkal határozottabban kell, hogy kiálljon az emberi jogok mellett az egész év folyamán.

A képviselő hozzászólásában kitért a gyermekek jogaira, mint a nap, mint nap megjelenő legfontosabb emberi jogi kérdések egyikére "úgy ez EU-n kívül (gyermekkatonák, gyermekszegénység), mint az EU-n belül (gyermekpornográfia, gyermekkereskedelem). A modern kommunikációs technológiák által a gyermekeket érintő veszélyforrások még a legvédettebbnek hitt gyermekszobákba is beszivároghatnak. Éppen ezért kiemelt fontosságú a folyamatos figyelemfelkeltés és tájékoztatás főleg a szülők felé. Ebben kérem az Elnök úr aktív szerepvállalását."

Befejezésként az Elnök Szerbiát érintő beszámolójára reagálva a képviselő elmondta, hogy Koszovó problémájának megoldása mellett a nemzetek közötti megbékélés alapvető feltétele a térségben a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainak védelme.