Külpolitika

Jelentés az emberi jogok helyzetéről 2012-ben

Jelentés az emberi jogok helyzetéről 2012-ben

2013. 12. 10.

"Éves emberi jogi jelentésünkről nem is vitázhatnánk jobbkor, mint az Emberi Jogok Világnapján. Elsősorban gratulálni szeretnék a jelentéstevőnek, hiszen már a jelentés tervezete is egy olyan kiegyensúlyozott és átfogó szöveg volt, ami jó alapjául szolgált további munkánkhoz.
 
Úgy gondolom, hogy az emberi jogok védelmének területén kiemelt figyelemmel kell kísérnünk a gyermekek és fiatalok helyzetét úgy a csatlakozó, mint a harmadik országok esetében. Egyrészt fontosnak látom az oktatási rendszerek javítását, adott esetben a megfelelő kétnyelvű oktatás biztosítását. Emellett pedig úgy gondolom, hogy az erős civil társadalmak kialakulásában fontos szerepe lehet annak, ha megnyitunk tanulmányi csereprogramokat harmadik országbeli fiatalok számára.
 
Üdvözlöm továbbá, hogy a végső szöveg kiemelt figyelmet fordít a nemzeti kisebbségek kérdésére is. A nemzeti kisebbségek és a többségi nemzet közötti gyakorlatban megvalósuló egyenlőség biztosítása elengedhetetlen. Igaz ez az élet minden területére – legyen szó szociális, gazdasági, politikai vagy kulturális életről."