Hírek

Írásos hozzászólás a radikalizálódás plenáris vitájához

Írásos hozzászólás a radikalizálódás plenáris vitájához

2016. 06. 23.

Becslések szerint jelenleg 4000 kiképzett, a Közel-Keleten radikalizálódott harcos tartózkodik Európában. Az elmúlt napok hírei szerint pedig ezek száma folyamatosan nő. Ez pedig azt jelenti, hogy napról napra nő az európai állampolgárok fenyegetettsége, hogy esetleges terrortámadások, erőszakos cselekmények áldozataivá váljanak. Mindennek pedig a kiindító oka a radikalizálódás, különösképpen a másod-, harmadgenerációs bevándorló fiatalok körében. Határozottan fel kell lépnünk ez ellen a jelenség ellen. 

Üdvözlöm a bizottsági közleményt ebben a tárgyban, hiszen meghatároz hét olyan konkrét területet, ahol közös uniós fellépéssel csökkenthető a radikalizáció mértéke. Úgy gondolom, hogy a jelenség ellen csak átfogó stratégiával lehet hatékonyan fellépni. Legfontosabb teendő a radikalizálódott egyének azonosítása és kiemelése közösségeikből, hogy ne terjeszthessék gyilkos eszméiket, és vissza kell őket küldeni származási országukba. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő, uniós szintű információcsere. Másrészt szükséges a radikalizáció megelőzése például az oktatás, társadalmi ellenálló képesség megerősítése terén, illetve megfelelő lépéseket kell tenni a deradikalizáció és rehabilitáció terén is.

Elsődleges feladatunk, gyermekeink iránti felelősségünk, hogy visszaadjuk állampolgárainknak a biztonságérzetüket. Ehhez pedig mindent meg kell tennünk, hogy sikerrel vívjuk meg a radikalizáció elleni küzdelmet.