Külpolitika

Ígéret az Európai Külügyi Szolgálattól: napirenden tartják Tóásó-ügyet

Ígéret az Európai Külügyi Szolgálattól: napirenden tartják Tóásó-ügyet

2012. 03. 22.

Mint ismeretes, 2011 decemberében az ENSZ önkényes fogva tartást vizsgáló munkacsoportja nyilvánosságra hozta véleményét, mely szerint Tóásó Előd 2009 áprilisa óta tartó fogva tartásával Bolívia több ponton is sérti az egyetemes emberi jogokat. A néppárti képviselő az Európai Külügyi Szolgálathoz intézett kérdésében arra volt kíváncsi, hogy e vélemény fényében milyen további lépéseket készül tenni az EKSZ.

A Külügyi Szolgálat képviselője válaszában elmondta, hogy mivel Magyarországnak nincs saját külképviselete La Paz-ban, ezért az EU ottani delegációja kíséri figyelemmel Tóásó Előd európai állampolgár ügyét, és tartja azt folyamatosan napirenden. A decemberi ENSZ-véleményt a bolíviai kormány szóvivője hivatalosan visszautasította, azzal indokolva, hogy Bolíviában az előzetes letartóztatás leghosszabb ideje meghosszabbításra került 18-ról 36 hónapra. "Ez a magyarázat viszont gyenge lábakon áll, hiszen 2012 áprilisában Tóásó Előd esetében a 36 hónap is lejár" – magyarázta Gál Kinga.

Gál Kinga szerint fontos fejlemény, hogy a Tóásó-ügy egyre gyakrabban szerepel a nemzetközi fórumokon. A Külügyi Szolgálat vezetője ugyanis elmondta, hogy az EU delegációk vezetői felhozták a kérdést a Szenátus elnökével való megbeszélés folyamán; februárban pedig az EU és az Amerikai Államok Szervezete közötti párbeszéd alkalmával szintén felmerült Tóásó Előd ügye. Az EKSZ képviselője ígéretet tett Gál Kingának arra, hogy napirendre veszik Tóásó Előd ügyét, mikor Bolívia külügyminisztere 2012. március 27-én Brüsszelbe látogat, és találkozik Ashton külügyi főképviselővel. "A találkozó időpontja igen aktuálissá teszi a kérdést, ezért remélem, hogy előrelépés történik majd az ügyben" – hangsúlyozta a néppárti politikus.