Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Hozzászólás a Schengen-i csatlakozással kapcsolatos parlamenti vitához

Hozzászólás a Schengen-i csatlakozással kapcsolatos parlamenti vitához

2007. 11. 14.

Most válik kézzelfoghatóvá számunkra az új Európa, ahol megszűnnek az egykor mesterségesen kialakított elválasztóvonalak és ez mindennél jobban kihat majd a térségben élők, mindannyiunk mindennapjaira. Ezzel generációk féltett vágya válik valóra.  1956 fiatal hőseinek most, ilyen formában ad igazat a történelem.

 

Mindent meg kell tennünk, hogy ez az övezet minél előbb kiterjedjen a nemrég csatlakozott  Bulgáriára és Romániára is. Ez utóbbi esetében olyan jelentőséggel bír majd a román – magyar határon a mindennapokban és szimbolikák szintjén, amihez foghatót csak a francia – német határfeloldódás kapcsán érezhettek az itt élők.           

 

Nem lehet ugyanakkor elfelejtenünk, hogy Magyarország más határszakaszain, mint a schengeni övezet külső határain még szigorúbb lesz a határellenőrzés. Emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek a határainkon kívül élő nemzetrészeink, a vajdasági és kárpátaljai magyarok, akikkel szoros kapcsolattartásunk az ott élők megmaradási feltétele, a magyar államnak pedig alkotmányos kötelezettsége. A külső határok ezen közösségek felé nem válhatnak újabb vasfüggönnyé.

 

Csakis így, a kívülmaradókra is odafigyelve lehet teljes számunkra a határnyitás ünnepe.