Külpolitika

Hozzászólás a gázai helyzetről szóló vitához

Hozzászólás a gázai helyzetről szóló vitához

2009. 01. 14.

 "Tisztelt Elnök úr, Bizottság és Tanács képviselői, kollégák!

 Cinikusnak tartom , ahogy a gázai válság kapcsán a felek viselkednek.

 Cinikusnak és elfogadhatatlannak tartom, hogy a Hamasz élő pajzsként használja a civil lakosságot, nem kímélve a gyermekeket sem.

 Cinikusnak tartom az izraeli álláspontot, amelyik önvédelemre hivatkozva aránytalan eszközökkel él, amikor halomra lövi a gázai civil lakosságot, leginkább sújtva, nem kímélve a gyermekeket sem.

 Cinikusnak tartom azt a nemzetközi diplomáciát, amelyik látszatot igyekszik fenntartani, de ennyi nap után sem tudja elérni a polgári lakosság, a segélyszervezetek védelmét, és sajnos nem tudja megvédeni a gyermekeket sem.

 A gyermekekért emelek szót, mert nem létezhet olyan cél, amelyik szentesítheti ártatlan életek értelmetlen kioltását. Számunkra minden gyermek élete egyformán értékes kell legyen a határ bármelyik oldalán is éljen. Ez az alapaxióma, amit minden szembenálló félnek egyaránt és egyformán fontosnak kell tartania, ha valaha is, őszintén békét akarnak a térségben.

 Az emberi élet tisztelete, a civil lakosság védelme mint érték elfogadása lehet az az alap, amin keresztül el lehet jutni egy tartós tűzszünethez, egy palesztin megbékéléshez, és egy tartós palesztin-izraeli békéhez."