Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Hatékonyabb adatvédelmi szabályokra van szükség digitális világunkban

Hatékonyabb adatvédelmi szabályokra van szükség digitális világunkban

2014. 03. 12.

A politikus hangsúlyozta, hogy jól használható, gyakorlatban is alkalmazható és kiegyensúlyozott jogszabályok kell szülessenek a jövőben, amelyek nem rontják le az egyes tagállamokban már létező és jól működő adatvédelmi standardokat.
 
A fideszes Gál Kinga felszólalásában kiemelte: „abban a korban, amikor gyakorlatilag minden lépésünk – kezdve a telefonálástól, a kártyás fizetésen keresztül egy email elküldéséig, vagy közösségi oldalak használatáig – az interneten keresztül történik és személyes adataink rögzítésével jár, kiemelten fontos egy olyan szabályozás elfogadása, amely követi a kor kihívásait, teret enged a lehetőségeknek, de képes megakadályozni a visszaéléseket”.
 
„Jól emlékszem arra az időre, amikor még azért küzdöttünk szabadságjogaink részeként, hogy ne figyelhessenek meg, adatainkhoz ne férhessenek hozzá. Groteszk módon egy-két generációval később fiataljaink legszemélyesebb adatainkat önként és dalolva teszik mindenki által hozzáférhetővé és elérhetővé. Polgáraink nincsenek mindig tudatában, hogy adataik védelmének kérdése, illetve „joga”, és azok elfelejtése vagy törlésének fontossága  ugyanolyan lényeges, mint pár évtizeddel korábban a szabadságjogaink megszerzése volt” – emelte ki a néppárti politikus. Gál Kinga hozzászólásában hangsúlyozta: „mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy egy jó, használható, gyakorlatban alkalmazható szabályozás szülessen, amely segít biztosítani az egyén személyes adatainak védelmét, ugyanakkor nem lehetetleníti el a kis- és középvállalkozásokat, és nem rontja le az egyes tagállamokban már létező és jól működő adatvédelmi standardokat. Ezért az ilyen horderejű jogszabályok elfogadása nagyon precíz és körültekintő előkészítést igényel".
 
Háttér: Az Európai Bizottság 2013 januárjában terjesztette elő javaslatát az uniós adatvédelmi rendszer reformjával kapcsolatosan. Az Európai Parlament az elmúlt bő egy évben tárgyalta a két tervezetet. A közelgő választások miatt már várhatóan nem lesz idő arra, hogy végére érjen a tárgyalási folyamat. Az ősszel felálló új Parlament és Bizottság várhatóan újra fogja kezdeni a dossziék tárgyalását. A két tervezet érinti a személyes adatok gyűjtését, kezelését, tárolását, felhasználását, illetve az adatok törlését életünk majd minden területén. A jogszabálytervezetek érintik továbbá mind az üzleti élet szereplőit – gyártókat és szolgáltatókat -, mind a közszféra alanyait és az állampolgárokat.