Külpolitika

Határozat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 25. ülésszaka tekintetében

Határozat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 25. ülésszaka tekintetében

2014. 03. 13.

"Szavazatommal támogattam az Európai Parlament által megfogalmazott ajánlásokat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának soron következő ülésére. Fontos, hogy az EU aktívan részt vegyen az Emberi Jogi Tanács munkájában, egy közös hanggal szóljon a tagállamok nevében.
 
Üdvözölni szeretném, hogy a soron következő ülésen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsán újra kiemelt témaként szerepel a gyermekek jogainak védelme. A jelen határozat konkrét ajánlásokat fogalmaz meg például a kongói gyermekkatonák leszereléséről és rehabilitálásáról.
 
Örvendetes továbbá, hogy kis lépésekkel bár, de haladunk előre a kínzás elleni küzdelemben is. Az Emberi Jogi Tanács ülésén is kiemelt prioritásként fog szerepelni a téma. Az ezen a héten az EP által elfogadott jelentés a kínzás elleni globális küzdelemről úgy gondolom, hogy egy nagyon időszerű dokumentum, amely remélem, hogy figyelembe lesz véve az Emberi Jogi Tanács által is. Ahogy a jelentés is hangsúlyozza, nagyon fontos, hogy a különböző szereplők összehangolt cselekvéssel lépjenek fel a kínzás globális eltörlésében."