Nemzeti érdekérvényesítés

Harminc éve sikerült megbontani a kommunizmus törhetetlennek hitt falát

2019. 11. 26.

„Elszomorító, hogy a kommunizmus rémtetteiről a mai napig, 30 évvel a kommunizmus bukása és 75 évvel a gulágokba való tömeges elhurcolások után, még mindig aránytalanul kevés szó esik” – mondta el Gál Kinga fideszes EP-képviselő a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából tartott európai parlamenti plenáris vita kapcsán.

„A vasfüggöny mögötti nemzetek polgárainak 30 éve végre sikerült, amiről nagyszüleik, szüleik nem is álmodhattak: megbontották a kommunizmus törhetetlennek hitt falát. Hívjuk akár a berlini fal lebomlásának, forradalomnak vagy bársonyos forradalomnak, a kommunizmus lengyel, cseh, magyar és kelet-német bukása egy új korszak kezdetét jelentette” – hangsúlyozta a néppárti képviselő. 

Gál Kinga kiemelte: „Elkeserítő, hogy Nyugat-Európa még mindig tartózkodik attól, hogy megfelelő súllyal kezelje a kommunizmus bűneit, pedig a kommunisták tönkretették nagyszüleink generációjának egész életét, ellopták jelenüket, így nem volt olyan család a vasfüggöny mögött, mely ne szenvedte volna meg a kommunizmus szörnyűségét”.

A képviselő fontosnak tartja, hogy az uniós polgárok megismerjék a közép-kelet-európai történelem ezen korszakát, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen érteni a posztkommunista nemzetek mai valóságát. „Közép- és Kelet-Európa népeiben különösen erős a szabadság és függetlenség melletti elkötelezettség, hiszen még a XX. század során is keményen meg kellett harcolniuk ezekért. Megtették ezt 1956-ban, 1968-ban és 1989-ben is” – emlékeztetett Gál Kinga.