Látogatócsoport

Hajdú-Bihar megyei FIDESZ-KDNP aktivisták Strasbourgban

Hajdú-Bihar megyei FIDESZ-KDNP aktivisták Strasbourgban

2010. 11. 24.

A kirándulás első napján a csoportnak lehetősége nyílt Elzász régiójában számos nevezetesség megtekintésére. Az európai parlamenti látogatást megelőző napon egy egész napos kirándulás keretében Sainte-Odile, Riquevir, és Colmar városának körbejárására került sor. Először Sainte-Odile ezeréves kolostorát és a Vogézek láncolatát, majd Riquevir középkori arculatát tekinthette, és az elzászi borok zamatát ízlelhette meg a csoport. Colmarban pedig az idegenvezetést követően mindenki szabadon barangolhatott a városban.
 
A tanulmányút második napján került sor Gál Kinga és a Hajdú-Bihar megyei fideszes aktivisták találkozására a strasbourgi Európai Parlamentben. Ezt megelőzően azonban a csoport a plenáris ülésre nyert betekintést a karzatról. A figyelmes látogató több magyar képviselőt is felismerhetett az ülésteremben. A képviselő asszony ezután előadást tartott látogatóinak: beszélt a parlament működéséről, saját munkájáról, szakterületéről. Közben Gyürk András EP-képviselő is megérkezett, aki a magyar EU-elnökség feladatait, kihívásait és lehetőségeit ismertette a csoporttal. Az EP rohanó működési rendje azonban közbe szólt és szavazásra szólította a képviselőket, így az előadások sorát Eplényi Kata, Gál Kinga asszisztense, valamint Dömötör Csaba az Európai Néppárt magyar delegációjának titkára folytatta. Ezt követően pedig elkészültek a kötelező fényképek is a magyar zászlóval.
 
Miután a csoport elhagyta a parlament épületét, a látogatók egy rövid ebédszünet után vízibuszos városnézésen vettek részt, majd gyalogosan folytatták a város felfedezését. Az este folyamán Gál Kinga is csatlakozott látogatóihoz egy vacsora erejéig, ahol a délelőtt félbeszakított beszélgetést is folytathatták. Itt lehetőség nyílt a közvetlen és kötetlen párbeszédre is. A vacsorát követően a képviselő asszony ismét a parlamentbe vette az irányt, míg a csoport utolsó estéjére készült a németországi Kehlben. A harmadik napra csak a hazaút jutott, melyet egy ulmi városnézés szakított meg.
 
A látogatócsoport rendkívül élménydús tanulmányúton vehetett részt, melyen nemcsak az EP és a képviselők munkájával kapcsolatos információkkal gazdagodott, hanem a környék megannyi látnivalójának megtekintésével.