Hírek

Gyors európai humanitárius segítségnyújtásra van szükség  a földrengés sújtotta törökországi és szíriai térségekben!

2023. 02. 14.

Az Európai Parlament hétfői plenáris ülése a törökországi és szíriai földrengés nyomán kialakult humanitárius helyzet megvitatásával kezdődött. Gál Kinga, a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: „Európának minden segítséget a lehető leggyorsabban kell megadnia Törökországnak, de Szíriának is. A földrengés sújtotta térség továbbra is számíthat Magyarország segítségnyújtására.”

A fideszes képviselő rámutatott, hogy az életmentésben az első napok a kritikus fontosságúak, ezért Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét, és küldött kutató-mentő csapatokat, valamint orvosi segítséget a térségbe: „A katasztrófavédelem mentőcsapata a magyar jótékonysági szervezetekkel együtt 167 fővel és 29 keresőkutyával több, mint 30 embert mentett ki élve a romok alól Törökországban. Köszönet áldozatos és kitartó munkájukért!”

Gál Kinga kiemelte: „Magyarország – egyetlen európai államként – Szíriában is segít. A Hungary Helps Program támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil mentőállomásokat telepített az országba.”

Az életmentés után most az átfogó, gyors humanitárius segítség a legfontosabb” – fogalmazott Gál Kinga. A politikus hangsúlyozta: „Európának a lehető leggyorsabban kell megadnia minden segítséget a földrengés sújtotta országoknak, ebből Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel kiveszi a részét. A katasztrófa sújtotta törökországi és szíriai térségek továbbra is számíthatnak a magyarok segítségnyújtására.”