Látogatócsoport

Gyergyói diákok az Európai Parlamentben

Gyergyói diákok az Európai Parlamentben

2012. 06. 26.

A résztvevők között volt, aki tantárgyversenyen ért el szép eredményt, volt, aki néptáncol vagy fényképez, de olyan is akadt, aki diákújság szerkesztésével tűnt ki társai közül. A csoporthoz Budapesten csatlakozott Buzás Levente, aki 2011-ben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tehetségkutató programjának egyik különdíjazottja lett. A díj részeként kapta a brüsszeli látogatás lehetőségét Gál Kinga néppárti képviselő felajánlására.

A két napos látogatás során a diákok meglátogatták Brüsszel nevezetességeit, megkóstolhatták a híres belga csokoládét és sült krumplit, és sok egyéb meglepetés tette feledhetetlenné a kint töltött napokat.

Egy napot a fővároson kívül töltöttek a diákok, hiszen a híres Bruges városába kirándultak: kis hajón utazták be az „Észak Velencéjének” nevezett várost, megtekintették Michelangelo és Caravaggio műalkotásait. Oostende tengerparti város sem maradt ki a meglepetésekből.

A belgiumi napok keretében természetesen az Európai Parlamentben tett látogatás alkotta a legfontosabb pontot. Gál Kinga képviselő fogadta a csoportot, és aktív beszélgetés alakult ki uniós, valamint nemzeti kérdésekről. A családi vonatkozású témák sem maradtak ki, hiszen a képviselőnő elmondta, hogy gyergyói származású. Beszélt azokról az aktuális témákról, amelyekkel különösen sokat foglalkozik. Ilyen Tóásó Előd erdélyi fiatalember ügye, akit a bolíviai hatóságok tartanak fogva. Székelyföld jelene és jövője is foglalkoztatta a jelenlévőket. A beszélgetés után előadáson és kvízjátékban mélyítették el uniós ismereteiket a gyergyói diákok, majd körbesétáltak a Parlament épületeiben, így a nemrég elkészült Parlamentáriumban is, ahol a legmodernebb interaktív eszközök segítségével ismerkedhettek meg az Európai Unió múltjával és jelenével.

A résztvevő diákok felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, de egy küldetést is kaptak: itthon használják fel az Európai Parlamentben szerzett tapasztalataikat és járuljanak hozzá, hogy szülőföldjük minél sikeresebben kivegye részét az Unió adta lehetőségekből.