Rendezvények

Gyerekjogi konferencia Brüsszelben

Gyerekjogi konferencia Brüsszelben

2010. 12. 08.

A konferencia, azokkal a kihívásokkal és stratégiákkal foglalkozott, melyek a gyerekek védelmét és a gyerek-központú igazságszolgáltatást biztosítják az Európai Unióban. A konferencia második napján került sor arra a panel-beszélgetésre, melynek egy-egy meghívottja volt az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Emberjogi Bíróság és az UNICEF részéről. Az Európai Parlament képviseletében Gál Kinga fideszes képviselő vett részt a vitában.
 
A képviselő asszony a közel másfél órás panel folyamán kihangsúlyozta a gyerekjogok fontosságát az Európai Unió kül- és belpolitikájában. Megemlítette azokat az európai parlamenti jelentéseket, melyeken jelenleg is dolgoznak a képviselők és fontos részeket tartalmaznak a gyerekjogokra nézve. Ilyen például a emberkereskedelemről szóló jelentés, amely jövő héten kerül szavazásra a Parlament elé. Ebben hangsúlyos szerep jut az emberkereskedelem kiskorú áldozatainak.
 
A gyerekjogok külpolitikában betöltött szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy nagy lehetőség az Unióban ezek előmozdítása a csatlakozásra váró országok esetében, mivel az Unió előírhatja és számon kérheti ezek tiszteletben tartását. Más részről viszont azt a veszélyt is megemlítette, hogy a harmadik országbeli problémák nem olyan távoliak, hiszen az Unióval a határos államok is ebbe a kategóriába tartoznak és az ott jelen lévő problémák komoly hatással vannak az EU-ra.