Külpolitika

Gál Kinga Washingtonban járt az EP Emberi Jogi szakbizottságával

Gál Kinga Washingtonban járt az EP Emberi Jogi szakbizottságával

2010. 05. 31.

Az EP delegáció vezetője a szakbizottság elnöke, Heidi Hautala finnországi képviselőnő volt a Zöldek frakciójából. További tagjai pedig Gál Kinga és Tőkés László néppárti, Ana Gomes portugál és David Martin skót szocialista, valamint Marietje Schaake hollandiai liberális képviselők voltak.

A tárgyalások első napján a delegáció az EU washingtoni kirendeltségét látogatta meg, találkozott amerikai nem kormányzati szervezetek képviselőivel (Human Rights Watch, Amnesty International stb.), illetve látogatást tett az Egyesült Államok Külügyminisztériumában, ahol több szakpolitikussal is egyeztetett.

A találkozók napirendjén az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti emberi jogi együttműködés kiszélesítése, a Lisszaboni Szerződés miatt hatályba lépő új együttműködési lehetőségek számba vétele, a guantanamói fogolytábor felszámolásának kérdése, az amerikai halálbüntetés eltörlése, a közép-keleti békefolyamat, a Goldstone-jelentés meghagyásainak az életbe léptetése, a Nemzetközi Büntetőbíróságra vonatkozó ENSZ-határozat ratifikálása, illetve gyermek- és nők jogaikra vonatkozó kérdések szerepeltek.

 A delegáció tagjai a tárgyalások második és harmadik napján egyebek mellett a Fehér Ház mellett működő Nemzetbiztonsági Hivatalban, valamint az Egyesült Államok Kongresszusában folytattak megbeszéléseket, és találkoztak a washingtoni Freedom House, a Demokráciáért Nemzeti Alap, a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság, illetve a Nemzeti Demokratikus Intézet képviselőivel.

 A látogatás során Tőkés László és Gál Kinga néppárti képviselők az Amerikai Magyar Koalíció meghívására a washingtoni Kossuth Házban tartottak előadást "Európa és a nemzetpolitika" tárgyában az az iránt érdeklődő magyaroknak.