Kisebbségvédelem

Gál Kinga vezetésével megalakult az EP kisebbségi munkacsoportja

Gál Kinga vezetésével megalakult az EP kisebbségi munkacsoportja

2009. 12. 17.

A komoly sikernek számító széles politikai támogatottság a Munkacsoport felépítésében is megnyilvánul. A néppárti és liberális elnökök mellett, a zöldek és a szabad szövetség koalíciója, a szociáldemokraták és a konzervatívok is egy-egy alelnöki széket tudhatnak magukénak.

Gál Kinga elnöki szerepe, a szakmai előéletének köszönhetően, biztosítani fogja a jövőben, hogy a Munkacsoport munkájába nemcsak a politikai döntéshozók, hanem kisebbségi csoportok, releváns kutató intézetek és a kérdéssel foglalkozó más nemzetközi intézmények is bekapcsolódhassanak, ezzel egyedi lehetőséget teremtve a témával való foglalkozásra.

A Munkacsoport célja, hogy az Európai Parlamentben megjelenítse a történelmi nemzeti kisebbségek, a regionális nyelvek és más nemzeti közösségek érdekeit, és hogy a döntéshozókat arra ösztönözze, az említett közösségek problémai foglalkozást, megoldást igényelnek.

Az EP egyik "legöregebb" Munkacsoportja újjáalakulásának első ülésén egy nyilatkozatot is elfogadott, amely üdvözli a Lisszaboni Szerződés életbelépését; és egyúttal az új szerződés nemzeti kisebbségek védelmére és támogatására vonatkozó lehetőségeire irányítja a figyelmet.