Rendezvények

Gál Kinga Várpalotán és Kecskeméten

Gál Kinga Várpalotán és Kecskeméten

2012. 06. 09.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) várpalotai csoportja szervezésében sajtótájékoztatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésre került sor 2012. június 8-án pénteken délután 18.00 órai kezdettel, melynek résztvevői Gál Kinga, az Európai Parlament (EP) képviselője, az Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz frissen megválasztott parlamenti frakcióvezetője, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa. A kerekasztal beszélgetést Lanczendorfer Erzsébet vezette, a KÉSZ győri tiszteletbeli elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának tagja, a Magyar Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának tagja.
 
Gál Kinga a beszélgetés Európai Unió és Magyarország viszonyát érintő témájának elemzése során elmondta, hogy valóban van egy erős Magyarországgal szembenálló hangulat, de az Uniós intézményrendszer és az annak működését szabályozó EU-s jogszabályok megadják a lehetőséget arra, hogy több szinten is érvényesíteni tudjuk a tényekkel alátámasztott érveinket. Számos híresztelés, sajtótámadás és fenyegetés ellenére Magyarország ellen olyan konkrét lépések még nem születtek, amelyeket bíróságra kellett volna vinni, hiszen a Bizottságnak is többször meg kell gondolnia, milyen határozatokat támogat, amelyek egy-egy tagállam ellen szólnak.
 
Az is tény, hogy számos szabálytalansági eljárás zajlik az Unión belül, és ilyen értelemben nem kirívó Magyarország esete sem, de nagyobb problémák még ebből sem adódtak, forrásmegvonás nem történt.
 
Számos félreértés adódik abból is, hogy a gőzerővel zajló magyarországi törvénykezési munka következtében született új jogszabályok értelmezése során a nyugati EU tagállamok képviselői nem ismernek minden hazai körülményt és szempontot, illetve sokszor elhamarkodottan ítélnek olyan jogszabályi elemek vonatkozásában, amelyek adott esetben a saját jogrendjükben vagy akár az alkotmányukban is szerepelnek. Ezért is kiemelt fontosságú az állandó, szakszerű és kimerítő tájékoztatás, hogy olyan jelentős jogszabályok, mint az Alaptörvény, a médiatörvény vagy akár az igazságszolgáltatást érintő módosítások ne kerülhessenek méltatlan támadások kereszttüzébe. Az Európai Parlamentben, magyar néppárti képviselőtársaival együtt Gál Kinga is folyamatosan ezen dolgozik abban a nehéz politikai helyzetben, amikor az Európai Néppártnak nincs meg az abszolút többsége.
 

A képviselő másnap Kecskeméten szólalt fel a "Virágzó Civil VIlágért" címet viselő Kárpát-medencei Asszonytalálkozón. Előadásában hangsúlyozta: „Európa értékválsággal küzd, általános az elbizonytalanodás, minden érték megkérdőjelezhető, hiányoznak a biztos pontok, fogódzók. Ez leginkább a gyermekekre veszélyes. Az édesanyák viszont tudják, mire van szükségük, a biztos család képes kapaszkodókat közvetíteni. Ezért van nagy szüksége hazánknak, de Európának is a nők által képviselt értékekre, érzelmekre. A ti példaértékű életeitek viszonyítási pontok mások számára”.

Az Asszonytalálkozóról a Kecskeméti Tv összefoglalója ITT található.