Rendezvények

Gál Kinga részt vett a 60. születésnapját ünneplő FUEN kongresszusán

Gál Kinga részt vett a 60. születésnapját ünneplő FUEN kongresszusán

2009. 09. 29.

A FUEN vezetősége és a tagszervezetek képviselői – több mint 150 fő – a szerdai napot az Európai Parlamentben töltötték, ahol az Európai Párbeszéd Fórum keretében európai képviselőkkel is találkoztak. Gál Kinga, mint a Kisebbségi Munkacsoport ideiglenesen megválasztott elnöke szólalt fel az ülésen.

A képviselő asszony beszédében üdvözölte az Európai Párbeszéd Fórum 2008-as megalapítását, továbbá a Munkacsoport és a FUEN együttműködésének jövőbeni megerősítéséről biztosította a jelenlévőket. Érvelése szerint a nemzeti és tradicionális kisebbségek kérdéskörét le kell választani a mindennapi politikai érdekekről, politikai csatározásokról és ehelyett intézményesíteni kell a kisebbségi érdekérvényesítést.

Beszédében Gál Kinga optimizmusát is megosztotta a hallgatósággal, hogy az a sok kis lépés – amit a FUEN tesz 60 éve, a Kisebbségi Intergroup 5 éve, vagy akár a Fórum egy éve, és amit ezek a szervezetek a jövőben fognak tenni – nem vész kárba, hanem mind közelebb visz minket a kívánt célhoz, a nemzeti és tradicionális kisebbségi ügyek és problémák jövőbeni kielégítő szintű rendezéséhez.

A szeptember 29-e és október 2-a között, Brüsszelben megrendezett kongresszus méltó megünneplése a FUEN 60 éves fennállásának. A FUEN-t 1949-ben azzal a céllal alapították, hogy képviselje Európa nemzeti és tradicionális kisebbségeinek érdekeit és ernyőszervezetként összefogja az egyes kisebbségi közösségek érdekképviseleteit. Az elmúlt hatvan évben Európa szerte elismert – nem-kormányzati – szervezetté nőtte ki magát az Unió, és vált kormányzatok, nemzetközi szervezetek és kutató intézetek egyenrangú partnerévé a nemzeti kisebbségek védeleméért vívott „békés harcban”. A FUEN összesen 84 tagszervezetet tömörít Európa 32 országából és ezzel a kontinens nemzeti kisebbségeit képviselő szervezetek legnagyobb európai tömörülésének számít.