Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Gál Kinga kérdezte Frans Timmermans uniós biztos jelöltet

Gál Kinga kérdezte Frans Timmermans uniós biztos jelöltet

2014. 10. 07.

A biztos-jelöltet már a meghallgatás elején megpróbálták liberális oldalról a magyar helyzetre "hangolni".  A francia, liberális Jean-Marie Cavada külön kitért az igazságügyi reform és médiaszabályozás körüli problémákra, a civilszervezeteknél tartott hatósági ellenőrzésre és a reklámadóra, azt állítva, hogy Magyarország többször megsértette az uniós alapértékeket.
Azt kérdezte, kész-e Timmermans ilyen esetekben akár az uniós szerződés hetes cikkében lefektetett eljárást is alkalmazni, amellyel végső soron az adott tagállam ki is zárható az uniós döntéshozatalból.
 
"Magyarország az Európai Unió tagállama, a kulcsszó pedig a párbeszéd kell legyen" – szögezte le válaszul a jelenleg még hivatalában lévő holland külügyminiszter.
 
Gál Kinga kérdésére, amely a kettős mérce elkerülését célozta, Timmermans kijelentette, hogy nem tesz különbséget a tagállamok között. Minden egyedi esetet külön kell megvizsgálni, az adott helyzet jogi hátterét tényszerűen szükséges feltárni, ő maga pedig saját cselekedeteivel fogja bebizonyítani, hogy nem alkalmaz kettős mércét – hangsúlyozta külön is a válaszban.
 
A kérdést és az arra adott választ angol eredeti nyelven tekinthetik meg az alábbi videóban.