Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Gál Kinga jelentése az Európai Jogok Ügynökségéről

Gál Kinga jelentése az Európai Jogok Ügynökségéről

2006. 10. 12.

Gál Kinga felszólalásában hangsúlyozta, hogy a mai szavazás egy nehéz, hosszú tárgyalássorozat eredménye. Ebben a folyamatban a Parlament a maga részéről következetesen kiállt amellett, hogy szükség van a létező Rasszizmus és Idegengyűlölet elleni Megfigyelőközpont átalakítására és mandátumának kiterjesztésére az alapvető jogok egészére. "Szükség van az odafigyelésre ezen a területen és ezt az új tagállamokban jelentkező,alapvető jogok sérelmére elkövetett esetek még inkább alátámasztják."

A jelentéstevő kiemelte: egy hatékony Ügynökség létrehozásához elengedhetetlen, hogy annak mandátuma kiterjedjen a rendőrségi és igazságügyi együttműködés körébe eső tájékozódásra, adatgyűjtésre, megnyilvánulásra is. Példaként említette az Európát behálózó gyermek- és nőkereskedelem problémáját. A képviselőnő elmondta: "számunkra világos, hogy ha egy hatékony és nem csupán kirakatintézményt szeretnénk létrehozni – ami fölösleges pénzkidobás lenne, akkor egyértelmű, hogy ezen Ügynökség mandátumának ki kell terjednie a harmadik pillér alá eső kérdésekre is.

Felszólalása végén Gál Kinga hangsúlyozta: "Várunk tehát egy elfogadható kompromisszumos megoldást a Tanácsban. Ezért halasztjuk el a végszavazást, és utaljuk vissza a jelentést a Bizottság elé – bízva benne, hogy a Tanács komolyan veszi a saját határozatát az Ügynökség 2007 január 1-i felállításáról."