Rendezvények

Gál Kinga beszéde a FIDESZ tisztújító kongresszusán

Gál Kinga beszéde a FIDESZ tisztújító kongresszusán

2015. 12. 13.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Európai Néppárt alelnökeként szólhatok itt Önökhöz! Komoly küzdelmet követően nagyszerű eredmény ez az egész Fidesz párszövetség és Magyarország számára. Hiszen a Fidesz és Magyarország győzelme ez az alelnökségi tisztség. Köszönöm, hogy bíztak bennem, és nem csak jelöltek, hanem minden támogatást, segítséget megadtak ehhez a küzdelemhez. Ez az itthoni lelkes összefogás ezért az ügyért, személyemért még az eredménynél is értékesebb számomra.

Az Európai Néppárt alelnökeként Európáról illik, hogy szóljak. Sajnos, ma leginkább aggasztó híreket hallani: egy év leforgása alatt Európára egy olyan válság szakadt, amely miatt inog, ha tökéletesnek nem is, de legalábbis szilárdnak hitt szerkezete. Párizs után Brüsszelt is megcsapta a terror szele, ahol napokra megállt az élet bebizonyítva, hogynincs szabadság biztonság nélkül.

Egyre több ország teszi ki a "megtelt" táblát, és zárja le határait. Schengen ma gyakorlatilag nem működik. Mindeközben azt tapasztaljuk, hogy az európai elit képtelen a hangzatos szólamokon túl a problémák néven nevezésére és álvitákban forgácsolódik fel. Joggal merül fel tehát a kérdés: hogyan juthatott Európa idáig? De talán ami ennél is fontosabb: Mi a megoldás a jelenlegi helyzetre, s mi, magyarok – hazánkat védve – miben kínálhatunk megoldást Európa számára? Hiszen Európa sorsa a mi sorsunk is, s ezért – ahogy ezer éven át tettük -, óvnunk kell és küzdenünk kell érte!

Tisztelt Hallgatóság!

A jelenlegi migrációs válság csak felszínre hozta azt, amivel európai parlamenti politikusként nap, mint nap szembesülök évek óta: hogy mekkora az értékválság, az elbizonytalanodás az európai társadalmakban. Relatívvá váltak biztosnak és megkérdőjelezhetetlennek hitt értékek, fogódzók, amelyek eligazodást adtak a mindennapokban, összetartották a közösségeket, a családokat, tartást adtak az egyénnek. Mára ezek az értékek elhalványulni látszanak, szándékosan viszonylagossá tették őket. Az emberek, bármelyik országát is nézzük Európának, egy általános keresés állapotában leledzenek. Ma, sokkal inkább, mint bármikor, segítenie kellene a politikának újra megtalálni ezeket a fogódzókat. De nem teszi. Nekünk, fideszes politikusoknak ezért kötelességünk a hagyományos értékek mellett kiállni, azokat közelebb hozni a mindennapok emberéhez, hogy a fogódzók újra a család, a hit, egymás segítése, az egymás iránti felelősség és tisztelet legyenek. A jövő generációk számára vissza kell hoznunk az értékek mentén való kiállás igényét, meg kell értetnünk velük, hogy nincs olyan, hogy értéksemlegesség, mert az a közönyhöz, az önfeladáshoz vezet, annak pedig nem lehet jövője.

Az európai általános sodródás és az ezzel szembeni határozott magatartás közötti különbség kristálytisztán mutatkozott meg a migrációs válság kapcsán is.Az elmúlt 5 év közös összefogásának és ezen építőkövek mentén lefektetett politikának eredményeképp Magyarország megerősödött, és ez is oka, hogy önbizalommal és sikerrel állja a mostani viharokat. Egyre többen vetik vigyázó szemüket Magyarország, a magyar kormány, a magyar miniszterelnök felé, mivel Európában szinte egyedüliként és elsőként mert az Európa előtt tornyosuló kihívásokra is integráns válaszokat keresni, mert szembe menni az árral. Az Európai Néppárt nemrégiben tartott madridi kongresszusán kevés pártvezető megnyilatkozását kísérte nagyobb várakozás és nagyobb figyelem, mint Orbán Viktor beszédét. Üzeneteinek európai elfogadottsága egyre egyértelműbb és egyre nagyobb mértékű. Ahogy kollegáim Madridban mondták nekünk: szerencsések vagyunk, hogy ilyen miniszterelnökünk van. Büszkék lehetünk rá, hiszen az egyetlen vízióval rendelkező felelős és őszinte politikus ma Európában.

Éppen ezért, ne legyenek illúzióink: ellenfeleink hajtóvadászata nem fog leállni, újabb és újabb harcot hirdetnek ellene, ellenünk. 5 éve támadja a másság tiszteletét hirdető, de a sajátjától eltérő értékeket nem tűrő balliberális politikai-értelmiségi elit hazánkat, a magyar intézkedéseket és a magyar embereket. Miközben tombol a migrációs válság és fél Európa a terror rettegésében él, a liberálisok és baloldaliak azt a látszatot keltik, mintha Európa számára még mindig Orbán Viktor és a Fidesz lenne a legnagyobb fenyegetés.
Számtalan csatát kellett megvívnunk Brüsszelben és Strasbourgban saját igazunkért. De ezek a csaták nem, hogy meggyengítettek, hanem megerősítettek bennünket. Ennek a bizonyítéka a néppárti alelnöki tisztség is. S emiatt amikor az Európai Parlamentben épp az aktuális Magyarországról szóló gyomorforgató vitára megyek be, tudom, hogy igazunk van. És ezt ők is tudják. Tartanak tőlünk, ezért ütnek. Ha pedig igazunk van, és a gyermekeinknek védjük meg értékeinket, országunkat és egész Európát, akkor pedig egyetlen küzdelem sem lehet túl izzadtságos és hiábavaló. Minden kiállásnak, mindegyikünk egyéni helytállásának közös eszméink és céljaink mellett, értelme van. Különösen most, amikor kulcsidőben élünk. Ehhez kívánok mindannyiunknak további erőt és kitartást, szívós munkát. A közelgő ünnepekre pedig békességet és megnyugvást.
 

Áldott karácsonyt Magyarország, áldott karácsonyt Európa!