Rendezvények

Gál Kinga a kisebbségi nyelvi jogok védelméről

Gál Kinga a kisebbségi nyelvi jogok védelméről

2011. 03. 26.

Gál Kinga a nyelvi jogok védelméről szólva ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nehézséget okoz a kisebbségek definiálása: mivel sajátos a helyzetük, nem könnyű megteremteni az uniós védelmüket.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének Többnyelvűségi Kutatóközpontja által a magyar soros EU-elnökség keretében szervezett konferencián a képviselő kiemelte: a kisebbségek vizsgálatakor az is problémát jelent, hogy Közép-Európával ellentétben Nyugat-Európában elsősorban a bevándorlók alkotják a kisebbségeket. Bár az európai kisebbségek helyzete és háttere nagyon eltérő, alapvetően hasonló problémákkal küzdenek – mutatott azonban rá.

Mint kifejtette, a kilencvenes években a nemzetközi szervezetek sokat foglalkoztak a kisebbségi nyelvek védelmével, de ritkán jutottak el a kodifikációig, így kicsi az a joganyag, "amelyre hivatkozva tovább lehet építkezni". Úgy fogalmazott, a kisebbségi nyelvek védelmének uniós jogalapját a Lisszaboni Szerződés preambuluma és az alapjogi charta adják, a konkrét problémáknál viszont általában úgy reagál az EU, hogy a megoldás a tagállamok feladata, nem tartozik uniós hatáskörbe. Ez azért van így, mert a tagállamok nem érdekeltek abban, hogy közösségi hatáskörbe adják át ezt a kérdést – tette hozzá.

Gál Kinga szerint a 2004-es bővítésnél az unió még kiemelt figyelmet fordított a kisebbségvédelemre a csatlakozó országok megítélésekor, azóta ez kevésbé jellemző, "felpuhult" a követelmény.

Ahhoz, hogy előre lehessen lépni a kisebbségi nyelvek védelmében, olyan területeket kell keresni, ahol van megfelelő jogi alap, és politikai nyitottság is tapasztalható – mutatott rá. Hozzátette: az EP igyekszik minél több ilyen témát találni.

A Többnyelvűség Európában: távlatok és gyakorlatok Kelet-Közép-Európában című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a továbbiakban megvitatják a többnyelvű oktatás és a kisebbségi nyelvek jogi szabályozásának kérdését, valamint a többnyelvűségnek a társadalmi fejlődésre gyakorolt hatását. A második napon, szombaton Járóka Lívia (Fidesz) néppárti EP-képviselő az uniós roma keretstratégiáról tart előadást, majd a panelbeszélgetéseken a jelnyelvi közösségek és az európai cigányok nyelvei kerülnek szóba.

Forrás: MTI

 

A Kossuth Rádió rendezvényen készített interjúja Gál Kingával ITT hallgatható meg.