Rendezvények

Gál Kinga a FRA szimpóziumán

Gál Kinga a FRA szimpóziumán

2010. 05. 14.

 Gál Kinga beszédében a "Lisszabon utáni" időszak azon jellemzőit mutatta be, amelyek mind azt bizonyítják, az alapjogok, illetve azok védelme tekintetében új időszak kezdődött az Európai Unióban. A képviselő többek között üdvözölte azt a Lisszaboni Szerződést, mely jogerőre emeli az Alapjogi Charta rendelkezéseit; az alapjogi bizottsági portfolió létrehozását, mely bizonyítja az Európai Bizottság ez irányba tett elköteleződését; az EU csatlakozási folyamatát az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, mely egy következő lépes az emberi jogok erősebb es koherensebb védelme fele Európában; végül pedig az Európai Polgárok kezdeményezésének új intézményét, mely EU keretek között tovább tágítja az állampolgárok jogait.

 Gál Kinga hangsúlyozta továbbá, hogy használnunk kell a mar létező eszközöket és az alapjogok megfelelő védelmét szolgáló mechanizmusokat, annak érdekében, hogy erősítsük az EU alapjogi szerkezetét.

 Az Alapjogi Ügynökség az Európai intézmények mellett egyenlőségi ás adatvédelmi szervezetek képviselőit, valamint nemzeti emberi jogi intézmények és nemzeti kormányzati hivatalnokait hívta meg a szimpóziumra. z Európai Parlamentből egyedül Gál Kingát az Állampolgári jogok, bel és igazságügyi bizottság első alelnökét hívtak meg.

 Az Európai Unió tanácsadó testületeként szolgáló Alapjogi Ügynökségét 2007-ben alapították. A szabadság, biztonság és jogérvényesítés térségének megteremtése keretében az előző parlamenti ciklus elején Gál Kinga az Alapjogi Ügynökség megalapításán fáradozott.

 

A szimpózium programjának megtekintéséhez, kérem, kattintson a következő linkre: PROGRAM.

 További részletekért látogasson el a weboldalra: RÉSZLETEK.