Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Gál Kinga újra az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság első alelnöke

2017. 01. 23.

Hétfő délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága nagy többséggel ötödszörre újraválasztotta első alelnökének Gál Kinga fideszes EP-képviselőt.

Gál Kinga 2004 óta tagja a LIBE Bizottságnak, s 2007 óta tölti be folyamatosan annak alelnöki tisztjét, így ezzel ő a szakbizottság legrégebbi elnökségi tagja. “Újraválasztásom az elmúlt évek kihívásokkal teli munkájának elismerése és egyben a magyar néppárti delegáció sikere” – értékelte az Európai Néppárt fideszes alelnöke.

“Különösen a közös európai menekültügyi rendszer terén végbemenő átfogó változtatások tekintetében bír nagy jelentőséggel e kulcspozíció megőrzése, amely elősegíti a magyar álláspont megjelenítését az európai jogszabálytervezetekben” – mondta el Gál Kinga a választást követően. „Mivel a LIBE Bizottság volt a helyszíne a hazánkat érő jogállamisági támadásoknak, az alelnökség lehetőséget ad hazánk érdekeinek hatékonyabb védelmére és az igaztalan támadások hárítására” – tette hozzá a politikus. 

Ugyancsak a mai napon tették közzé a 2017-es év „Év Képviselője” díj jelöltjeit. Gál Kinga a „Kultúra, oktatás és sport” kategóriában került a szűkített listára az európai tehetséggondozás területén végzett többéves kiemelkedő munkájáért. Minden kategóriában három-három EP-képviselőt választottak ki a civil szervezetek által jelölt képviselőkből, akik közül szakértő zsűri választja ki a győzteseket. A díj idei nyerteseit március 22-én hirdetik ki. 

Háttér: A LIBE bizottság foglalkozik a migrációt és menekültügyi szabályokat érintő európai bizottsági javaslatokkal, ideértve az automatikus felső korlát nélküli kötelező betelepítési mechanizmust létrehozni kívánó bizottsági javaslattal is. A szakbizottságnak döntő szava van a terrorizmus elleni küzdelemmel, a közös határok integrált igazgatásával és ellenőrzésével, a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos javaslatok kialakításában, valamint az alapvető jogok védelmével – ideértve a kisebbségek védelmét – kapcsolatos kezdeményezések tekintetében is.