Interjúk

Gál Kinga: Nagyon remélem, hogy győz a bölcs belátás!

2019. 09. 29.

Megkérdeztük Gál Kinga európai parlamenti képviselőtől, hogy szerinte hogyan alakulhat a magyar jelölt, Trócsányi László EU-biztossá való kinevezésének ügye a hétfőn összeülő Európai Parlament Jogi Bizottsága tárgyalása után.

Mint az ismeretes, az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) csütörtökön Trócsányi László biztosi pozíciója kapcsán összeférhetetlenséget állapított meg. A szakbizottság erről hivatalos levélben tájékoztatta az EP elnökét. David Sassoli azonban úgy ítélte meg, hogy a JURI véleménye nem egyértelmű, nem fogalmaz világosan, ezért arra kérte a tagjait, hogy hétfőn ismét üljenek össze, és döntsék el, hogy pontosan mit akarnak. Az új eljárási szabályok értelmében az Európai Parlament illetékes bizottságának az összeférhetetlenséget indokolnia kell.

A Fidesz 28., tisztújító kongresszusán egy gyors interjút kértünk Gál Kinga európai parlamenti képviselőtől: azt kérdeztük, hogy meglátása szerint hogyan alakulhat a magyar jelölt, Trócsányi László EU-biztossá való kinevezésének ügye a hétfőn összeülő EP jogi bizottság újabb tárgyalása után. 

Gál Kinga: Egy olyan jogi bizottsági döntés után vagyunk, amikor, úgy vélem, a szakbizottság messzemenően túllépte a hatáskörét. A biztosjelöltek gazdasági összeférhetetlenségét kellett volna vizsgálniuk, ehelyett Trócsányi Lászlóval kapcsolatban politikai döntést hoztak. Ez annál is felháborítóbb, mert közben azt a francia Sylvie Goulard liberális jelöltet, aki hosszú évek óta Olaf-vizsgálat alatt áll, vagy a belga Didier Reynderst, akit pénzmosással és korrupcióval vádolnak Belgiumban, átengedte ez a szakbizottság. A magyar jelölt esetében semmi konkrétumot nem találtak.

Mivel a Jogi Bizottság nem adott egyértelmű véleményt, és nem jelezte, hogyan szüntethető meg a vélt összeférhetetlenség, ezért az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökének, Ursula von der Leyenasszonynak így értelmezhetetlen volt. Emiatt kellett sürgősen újra összehívni a képviselők által nem nagyon kedvelt hétfő délelőtti időpontban a Jogi Bizottságot. Ezen kell eldönteniük, hogy mit akarnak kezdeni a maguk által generált Trócsányi-ügyben. Nagyon remélem, hogy a Jogi Bizottsághoz eljutottak azok az egyenes jelzések, hogy messze túllépték a saját hatáskörüket.

Vasárnap.hu: Van esély, hogy megmásítják ott a döntést?

Gál Kinga: Meglátjuk, hogy mi lesz ebből! Úgy tudom, hogy Trócsányi Lászlót most újra nem hallgatják meg, de nagy vita, és lehetséges, hogy szavazás is lesz.

Én mindazonáltal nagyon remélem, győz a bölcs belátás, hogy a Jogi Bizottság gyakorlatilag túllépte a saját kereteit, és, hogy nem volt tisztük és feladatuk megkérdőjelezni Trócsányi alkalmasságát. Talán el tudunk odáig jutni, hogy a valóban érdemi, keddi, külügyi bizottsági meghallgatás fair eljárásban zajlik, és egyenlő esélyt kap Trócsányi. Egyelőre sajnos a jelek mégis arra utalnak, hogy előre eldöntöttként kezelik a biztosjelöltünket, és, hogy kétes politikai döntések érdekében még bármilyen eljárási szabálysértést is megengedhetnek maguknak. Sokban emlékeztet mindez arra, amit a kommunista időszakban láttunk az eleve eldöntött ítéletekről.

Vasárnap.hu: Bármi is történik, ez a tárca azért biztosan a miénk? A miniszterelnök úr valahol azt mondta, hogy van még számos B-terv a tarsolyában.

Gál Kinga: Annyi biztos, jelenleg még semmi sem dőlt el, a portfóliót természetesen nem akarjuk elengedni, mert számunkra a bővítés kérdése kulcsfontosságú. Többek között ezért is tartom elfogadhatatlannak, hogy itthonról DK-s képviselők levelet írnak azért, hogy miért tartják ők alkalmatlannak bármelyik magyar jelöltet a bővítési pozícióra. Ebből is tisztán látszik, hogy számukra egyáltalán nem az összmagyar érdek számít.

Forrás: vasarnap.hu