Kisebbségvédelem

Beszélni kell a nemzeti kisebbségek elleni intoleranciáról is!

2016. 12. 01.

„A hagyományos nemzeti kisebbségeket ért inzultusok elítélése rendszeresen elmarad ez európai döntéshozók részéről. Az ő mellettük való kiállás hiányzik a hasonló vitákból” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga fideszes EP-képviselő a ma délelőtti intolerancia elleni küzdelemmel foglalkozó plenáris vitában.

„A rasszizmus, idegengyűlölet, homofóbia, szexizmus és az intolerancia más formái elleni küzdelem” témájában rendezett mai plenáris vitában Gál Kinga volt az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának vezérszónoka.

„Felhívnám a figyelmet azokra az intoleráns magatartásokra, amelyek végbemennek az Európai Unió tagállamaiban azon európai polgárok ellen, akik mindig is szülőföldjükön maradtak Európában, legfeljebb a határok mozogtak felettük. Ilyenek a sajtóban megvalósuló diszkrimináció és gyűlöletkeltés ellenük, a nemzeti szimbólumaik használatának betiltása és szankcionálása, valamint anyanyelvük használatának korlátozása” – mondta el felszólalásában Gál Kinga európai parlamenti képviselő.

Az Európai Néppárt magyar alelnöke kifejtette: „Ezek mélyen elitélendő dolgok és az Európai Bizottságnak foglalkoznia kellene ezekkel az ügyekkel, mivel minden ilyen intoleráns magatartás azt az érzést kelti a hagyományos nemzeti kisebbségekhez tartozó európai polgárokban, mintha csak másodrendű állampolgárok lennének saját hazájukban”.