Rendezvények

Fórum Egerben az Európai Unió előtt álló kihívásokról

2017. 11. 17.

Gál Kinga, az Európai Parlament képviselője, az Európai Néppárt és a LIBE bizottság alelnöke pénteken Közös kihívások Európában – az Európai Unió jövője címmel lakossági fórumot tartott Egerben, a Megyeházán. A közel 100 fős hallgatóság a kötelező betelepítési kvótát érintő brüsszeli döntésről is hallhatott friss információkat.

Az esemény házigazdája Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke megnyitójában úgy fogalmazott: eredetileg egy uniós politikával foglalkozó szakmai fórumot terveztek, azonban az Európai Parlament kötelező befogadási kvótákat érintő friss döntése alaposan átírta a rendezvény tematikáját. Szabó Róbert, a Régiók Európai Bizottsága magyar delegáltjaként beszámolt arról, hogy egy másként gondolkodó brüsszeli közegben milyen kihívásokkal, milyen felháborodással szembesülnek a hazai képviselők, amikor a keresztény értékeket kell megvédeni.

Gál Kinga hangsúlyozta: Az Európai Parlament most elfogadott tárgyalási mandátumával megerősítette azt a döntést, amelyik radikálisan átalakította a menedékkérőkkel, bevándorlókkal kapcsolatos korábbi javaslatot. A javaslat értelmében a menedékkérők a tagállamok között lennének elosztva, úgy, hogy az eddig legkevesebb embert befogadott országokba küldenék őket. A bevándorlók így négy felajánlott ország közül választhatnának. Amennyiben egy tagállam ezt a kötelezettségét nem teljesíti, akkor szankcióként csökkentenék az uniós támogatásait, a strukturális alapok keretében biztosított forrásait.

A képviselőnő kifejtette, az Európai Parlament plenáris ülése megerősítette a Bel- és Igazságügyi Bizottság tervezetét az európai befogadási rendszerre vonatkozóan. A kelet-közép-európai vezetők hiába szavaztak másképp, a grémium mégis elsöprő többséggel fogadta el a felső korlát nélküli betelepítést. Bár a szöveget még az Európai Tanácsnak, a kormányfők döntéshozó fórumának is jóvá kell hagyni, ez Európa jövője szempontjából felelőtlen döntés volt – vélekedett Gál Kinga.

Álláspontja szerint a korlátlan befogadás során a belépőket nem vetik alá alapos vizsgálatnak. Ha valakinek nincs útlevele, akkor bemondás alapján fogadják el a személyazonosítást. Brüsszelben a szolidaritásra hivatkoznak, de ez a kifejezés szerinte sántít, hiszen a magyar kerítés költségeibe, – ami védte Európa külső határait, és ami megállította a bevándorlási áradatot, – Brüsszel már nem volt hajlandó beszállni.

Gál Kinga kitért arra is, hogy Régiók Bizottsága néppárti  budapesti frakcióülésén elemezték a demográfiai folyamatokat, s azt állapították meg, hogy az európai társadalom elöregedőben van. Európa számos országában értékválság van, már nem vállalják fel a keresztény értékeket, csak a fogyasztást előtérbe helyező, individualista világképet erősítik. Minden törekvésük arra irányul, hogy beállítsanak minket ebbe a sorba. Mi álljuk a sarat, hiszen ez a gyermekeink szempontjából is kötelességünk – húzta alá a képviselőnő.

Szabó Róbert a fórum zárásaként elmondta, biztató jel, hogy a magyar álláspont kezd felértékelődni. 2015-ben még radikálisnak számított, azonban mára a személyes megnyilatkozások alapján egyre több európai politikus ért velünk egyet, azonban nyilvánosan nem vállalják ezt az álláspontot. Ez reményeink szerint változhat.

LM_9414LM_9367LM_9404

A fórum alkalmával az EGER TV „Mester kérdez” című műsorában Gál Kinga volt a vendég. A beszélgetést az alábbi linken nézhetik meg a televízió honlapján:

Mester kérdez Gál Kingától