Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Fontos szakbizottsági tisztségekbe választottak meg magyar néppárti képviselőket

Fontos szakbizottsági tisztségekbe választottak meg magyar néppárti képviselőket

2014. 07. 07.

Gál Kinga fideszes politikus a korábbi években az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó szakbizottság (LIBE) alelnökeként küzdött az európai baloldal hazánk elleni lejárató támadásaival szemben. Munkásságának elismertségét jelzi, hogy a néppárti frakció ismét első alelnöki tisztségre jelölte, a szakbizottság tagjai pedig újraválasztották.

Bocskor Andrea kárpátaljai képviselőt az EP oktatási és kulturális kérdéseivel foglalkozó szakbizottságában (CULT) választották első számú alelnökké. A bizottság szintén fontos a magyar ügyek szempontjából, hiszen olyan témák szerepelnek a napirendjén, mint a nyelvi és kulturális sokszínűség, a határokon átnyúló oktatási és kulturális programok, valamint az ifjúság- és médiapolitika.

Jelentős siker továbbá, hogy Tőkés Lászlót az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság (DROI) alelnökévé választották. A szakbizottság alapvetően az Unión kívüli országokkal kapcsolatos emberi és kisebbségi jogi kérdésekkel foglalkozik, s kiemelt szerepe van például a keresztényüldözések kérdésében, valamint az Unióval határos országok kisebbségpolitikájának nyomon követésében.

A magyar ügyek szempontjából szintén jelentős fejlemény, hogy az EP Petíciós Bizottságának (PETI) egyik alelnöki tisztét Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselője fogja betölteni. A bizottság a felvidéki magyarság számára fontos súllyal bír. A testület több kulcsfontosságú ügyet tárgyalt a közelmúltban, így a szlovák állampolgársági törvényről és a Benes-dekrétumokról szóló beadványokat.

Winkler Gyula erdélyi magyar képviselő (RMDSZ) alelnöki pozíciót szerzett az EP nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakbizottságban (INTA). A bizottság megkerülhetetlen szerepet fog betölteni többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalása során.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja jelentős sikernek tartja, hogy hazánk számára kiemelt fontosságú szakbizottságok alelnöki tisztségeire ilyen nagy számban választottak meg magyar néppárti képviselőket. Ezekkel a további fontos tisztségekkel tovább erősödik a magyar néppárti képviselők súlya és tekintélye, ami további lehetőségeket teremt a nemzeti érdekek eredményes képviselete előtt.