Rendezvények

Fiatalok Határok Nélkül – 20 éves a Magyarságismereti Mozgótábor

Fiatalok Határok Nélkül – 20 éves a Magyarságismereti Mozgótábor

2013. 07. 12.

20. alkalommal került megrendezésre a Fiatalok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor című program, melynek keretében minden évben 135 határon túli középiskolás látogat el Magyarországra. A 16 napos program alatt a résztvevők megismerik Magyarország legfőbb történelmi emlékhelyeit, természeti és kulturális értékeit, emellett pedig előadásokon, csapatépítő tréningeken vesznek részt. A tábor lehetőséget teremt a legtehetségesebb határon túli középiskolások számára megismerkedni egymással, megerősödni magyarságtudatukban és rávilágít a felelősségteljes szerepvállalás fontosságára, miután hazatérnek saját közösségeikbe. A fiatalok közül, akik gyakran szórvány közösségekből érkeznek vagy nehéz anyagi körülmények élnek, sokan először járnak Magyarországon. A program európai szintű példaértékét 2008-ban az első Ifjúsági Károly-díjjal ismerte el az Európai Parlament.
 
Gál Kinga a mai napon az Országházban köszöntötte a program szervezőit és résztvevőit. A fideszes EP-képviselő beszédében kiemelte: "Ez a program hidat jelent a diaszpórában élő, a magyarországi, valamint a határon túli magyarság között. Kanadai magyarok kezdeményezésére indult, akik máig adományokból teremtik elő a tábor fedezetét. Mára már a tábor vezetői és szervezői közül sokan maguk is egykori táborosok, akik a gyakorlatban mutatnak példát a fiatalabb generációknak az önkéntesség fontosságáról, mint ahogy ezt ők is a táborban tanulták meg annak idején".
 
A tábor 20 éve alatt több mint 2500 diák élhetett ezzel az egyszeri lehetőséggel, sokan közülük mára sikeres szakemberek, akiknek saját bevallásuk szerint meghatározó élmény volt a tábor. "Úgy gondolom, hogy ez az egész Kárpát-medencét átszövő élő hálózat hozzájárul a határon túli magyar közösségek életben tartásához, gazdagításához és gyarapodásához. A Magyarságismereti Mozgótábor meghatározó minden résztvevő életében, hiszen a fiatalok ráébrednek arra, hogy jó magyarnak lenni, nincsenek egyedül a határon túli létben, és ezt a tapasztalatot a gyakorlatba ültetve vállalnak később szerepet helyi közösségeikben" – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.