Kisebbségvédelem

Felvidéki nap az EP-ben

Felvidéki nap az EP-ben

2015. 10. 08.

Csáky Pál beszédében röviden felvázolta a félmilliós szlovákiai magyarság történetét, kiemelve a felvidéki magyarság szerepét az elmúlt 25 év szlovákiai történéseiben. “Az MKP két szlovákiai kormányban is tanúságot tett arról, hogy képes a demokratikusabban gondolkodó szlovákokkal együttműködni az ország problémáinak megoldásán – amennyiben erre a szlovák oldalon is fogadókészség van” – hangsúlyozta Csáky.

Csáky után Berényi József, az MKP elnöke kapott szót, aki a felvidéki magyarságot nyomasztó jelenlegi problémákról szólt. Berényi tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az MKP egy átfogó megoldási csomagot dolgozott ki a Szlovákiában élő kisebbségek problémáinak megoldására, amely dokumentumot az elmúlt hónapokban nyilvános vitára bocsátottak, s amely teljes terjedelmében elérhető az MKP honlapján. A dokumentum részleteiről Horony Ákos jogász, a dokumentumot kidolgozó munkacsoport képviselője tartott rövid ismertetőt, amelyet közel egyórás dialógus követett a felvidéki magyar közösség problémáiról.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke elmondta: „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az Európai Bizottság a felvidéki magyarságot ért bármelyik konkrét jogsértés esetén hallgatásba burkolózott. Az évek során feltett kérdéseinkre mindig semmitmondó szabványválaszok érkeznek. Ezzel asszisztálnak ahhoz, hogy a kisebbségben élő közösségek, nyelvek eltűnjenek egy-egy tagállamból. Ezért próbáljuk, szembe menve az árral, a hagyományos nemzeti közösségek problémáit, megoldási javaslatait napirenden tartani az Európai Parlamentben”.