Kisebbségvédelem

Felvidéki fiatalok a kétnyelvűségért

Felvidéki fiatalok a kétnyelvűségért

2016. 01. 26.

Gál Kinga néppárti képviselő Csáky Pál felvidéki képviselő meghívására vett részt azon a kisebbségi kerekasztal beszélgetésen, melynek meghívottjai felvidéki fiatal magyar aktivisták voltak. A Fontos vagy!, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom, a Fiatal Függetlenek, valamint az MKP Via Nova ifjúsági csoportjának fiatal küldöttei a szlovákiai magyar közösség problémáira hívták fel az Unió figyelmét.

Gál Kinga előadásában üdvözölte, hogy ez a nemzedék már egy új generáció, akik ahelyett, hogy közönnyel fordulnának a közélet felé, aktívan részt kívánnak venni benne azzal a céllal, hogy jobbá tegyék a felvidéki helyzetet a magyar közösség számára. Ugyanakkor kezdeményezéseik hozzájárulnak a többség és kisebbség békés együttéléséhez, a kölcsönös megértéshez is.

A képviselő elmondta: "Az Unió nem fogja helyettünk megoldani a problémákat, de olyan eszközöket biztosít, amelyek által a nemzeti és nyelvi kisebbségek kérdése napirenden tartható. A Bizottsághoz intézett levelek, kérdések, a Kisebbségügyi Munkacsoport rendszeres ülései mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek problémáit megismertessék az uniós döntéshozókkal. Ez a folyamatos figyelemfelkeltés igen fontos."

A rendezvényen Cecilia Wikström, az EP petíciós bizottságának elnöke személyesen vette át a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért és a Fontos vagy! civil mozgalmak közös petícióját, amelyben a kétnyelvűség betartását követelik a vasúti közlekedésben is.