Kisebbségvédelem

Felszólalás az Európai Parlamentben a vajdasági magyarok bántalmazása kapcsán

Felszólalás az Európai Parlamentben a vajdasági magyarok bántalmazása kapcsán

2004. 09. 16.

"Az Európai Parlament határozati javaslata, örömünkre konszenzusra épül: élvezi mindegyik parlamenti csoport támogatását.

A javaslat egy sor olyan erőszakos cselekményre hívja fel a figyelmet, melyeket elsősorban a magyar nemzeti kisebbséghez tartozó egyének és kisebbségi szimbólumok ellen követtek el Vajdaságban, Szerbiában. Jelzést intézünk ezáltal a szerb hatóságok felé, hogy vegyék komolyan a gyakran elhanyagolhatónak, helyinek értékelt jogsérelmeket, hogy elejét vegyük súlyosabb és csak már komoly erőfeszítések árán orvosolható etnikai konfliktusoknak.

Az erőszakos cselekmények elszaporodása és egyre súlyosabbá válása mutatja, hogy a jogi következmények elmaradását, és a csendes tűrést az elkövetők és feszültséget szítók burkolt biztatásnak vélhették.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem áll szándékunkban Szerbiát megbélyegezni, annál is inkább, mert az országnak van egy európai színvonalú kisebbségi törvénye. Ennek ellenére a mai napig megtörténnek ezek az események. Ezért óriási a felelősségük a központi és helyi hatóságoknak az elvek hatékony gyakorlatba való átültetésében. Méltányolni kell természetesen, hogy végre a szerb fél az elmúlt két napban ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz ezen incidensek megfékezése érdekében, bizonyára az erőteljes nemzetközi visszhang hatására.

Ugyanakkor, ha az ígéreteket az Európai Unió nem kéri számon, akkor azok ismételten csak ígéretek maradnak. A tegnap például egy újabb, immár halálos fenyegetés történt, amely odáig fajult, hogy a fiatalember és családja, aki mindezt már nem először tapasztalja, el kívánja hagyni Szerbiát, politikai menedékjogot kérve.

Közös érdekünk, hogy Vajdaságban visszaálljon a harmonikus egymás mellett élés hagyománya. Ez a mindennapokban ott kezdődik, hogy ne féljenek a fiatalok más nyelven beszélni az utcán fényes nappal, vagy ha valaki elmegy éjjel szórakozni, azért, mert magyarul beszél, ne kapjon pofonokat, és ne kelljen rögtön elvándorlásban gondolkodnia. Ezért kérem minden képviselőtársamat, hogy szavazatával támogassa az indítványt!"