Külpolitika

Felszólalás a Szerbia vita kapcsán

Felszólalás a Szerbia vita kapcsán

2007. 10. 24.

 Egyértelmű, hogy nem közömbös számunkra a szerbiai magyar nemzeti közösség sorsa, a Vajdaság kérdését eddig is igyekeztünk az európai napirenden tartani. Ezért örülök külön annak, hogy számos, általam benyújtott módosító indítvány a jelentés része lett, remélem a szavazás után is része marad, – ezek árnyalják a kialakított képet – mint tudjuk az ördög sok esetben a részletekben rejlik.

 Ezek a kiegészítések, változtatások felhívják a figyelmet annak szükségességére, hogy megőrizzük a Vajdaság évszázadok alatt kialakult többnemzetiségű jellegét, amelynek alapja a különböző népek békés együttélése, amelyik nem az elhallgattatáson és megalázáson alapul, hanem a valódi jog- és esélyegyenlőségen, ahol az emberek befolyásolhatják sorsuk alakulását döntéseikkel, akkor is ha történetesen magyarul beszélnek – ma sajnos ez még nem a napi valóság része.

 Magyar képviselőként, a határon túli magyarokért cselekvő emberként különösen fontosnak tartom a régió etnikai arányainak, értékes sajátosságának fenntartását és úgy vélem, hogy a szerb menekültek betelepítése veszélyezteti e kényes egyensúly megőrzését és hozzájárulhat az etnikumközi konfliktusok felerősítéséhez, amelynek oly sok szomorú példáját láthattuk a közelmúltban.  Mint például, a Temerin-i egyértelmű etnikai diszkrimináció esetében aránytalanul súlyos büntetést szabtak ki magyar nemzetiségű fiatalokra, amíg hasonló eseteket nem követ ehhez mérten szigorú megtorlás. 

 Mindannyiunk alapvető érdeke, hogy elítéljük a kisebbségek, köztük a magyar közösség ellen irányuló mindennemű erőszakot, történjen ez Szerbiában vagy bárhol Európában.