Felszólalás

Felszólalás a portugál elnökség programjának vitájában

2021. 01. 20.

Plenáris vitanapot tartott az Európai Parlament a portugál elnökség tevékenységi programjáról. A magyar képviselők ezzel kapcsolatos elvárásait fogalmazta meg hozzászólásában Gál Kinga is.

„Tisztelt Elnök asszony! Ami ma igazán érdekli a polgárokat, éljenek bármelyik szegletében az Uniónak az, hogy kapják vissza a pandémia előtti életüket. Ha ennek a beoltottság a feltétele, akkor jogosan kérdezik, mikor kapják meg az oltást. Azt nem lehet megmagyarázni, hogy amíg az Unión kívül milliószámra oltanak, addig nálunk hiányzik az oltóanyag. Ez megrendíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat. A bizalom a kulcskérdés, miniszterelnök úr, hogy az Unió vissza tudja-e adni a polgárok biztonságérzetét pandémiával, gazdasági válsággal, migrációs kihívásokkal szemben. Ezért azt várjuk a portugál elnökségtől, hogy segítse elő, hogy legyen elegendő oltóanyag, hogy hajtsa végre a történelmi költségvetési megállapodást minél hatékonyabban. Állítsa vissza a polgárok bizalmát abban, hogy az Unió meg tudja és meg akarja védeni külső határait, hogy az illegális migráció megállítható és a jogosulatlan migránsok visszafordíthatók, és hogy a kötelező bevándorlási kvóta semmilyen formában sem megoldás. Ezt a visegrádi országok nem tudják elfogadni. Garanciát várunk a portugál elnökségtől, hogy a jogállamisági vizsgálódás nem válik zsarolási eszközzé, hogy ideológiai alapon nem támasztanak elvárásokat uniós kifizetésekkel kapcsolatban. Elfogadhatatlan, elnök asszony, hogy Jourová alelnök tegnapi nyilatkozatában pénzelvonással fenyegette meg a magyar kormányt. Elvárjuk, miniszterelnök úr a portugál elnökségtől a hetes cikk szerinti eljárás lezárását a Tanácsban.

Végül pedig állítsa vissza a bizalmat az európai polgári kezdeményezés eszközével, mert mi célt szolgál több mint egymillió összegyűjtött aláírás, ha a bizottság mégsem él jogalkotási kezdeményezéssel a hagyományos nemzeti, nyelvi kisebbségek védelmében? A nemzeti kisebbségvédelem a jogállamiság része. Ha ezzel mégsem kíván foglalkozni, akkor hiteltelenné válik Jourová minden jogállamiságot számonkérő érvelése. Lesz mit tennie a portugál elnökségnek a bizalom erősítése terén. Ehhez sok sikert kívánok!”