Külpolitika

Felszólalás a közös kül- és biztonságpolitikáról szóló vitában

2016. 12. 13.

Az Európai Parlament ma plenáris vitát folytatott a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtása (az EUSZ 36. cikke) témakörében. A vitában Gál Kinga is felszólalt. A felszólalás szövegét és videóját alább tekinthetik meg.

„Gratulálok Brok képviselőtársamnak a jelentéshez. Ma az EU sokrétű kihívásokkal szembesül a külpolitika terén. Ilyenek közel-keleti konfliktusok, az afrikai kontinens polgárháborúi és népességnövekedése együttvéve, de a terrorizmus, a kiber-biztonság, az emberkereskedelem vagy radikalizáció is. Ezek pedig mind olyan problémák, amelyek közvetlen hatással vannak az EU-ra, állampolgáraink biztonságára.

A külső határaink védelme elengedhetetlen ebben a kontextusban. Meg kell erősítenünk közös védelmi politikánkat, együttműküdésünket és kapacitásainkat annak érdekében, hogy hatékonyan védhessük az EU külső határait. De ez önmagában nem elég, ha nem próbáljuk meg orvosolni azokat a kiváltó okokat, amelyek miatt ilyen mértékű nyomás nehezedik határainkra. Megfelelő fejlesztési politikával és jól célzott támogatásokkal elő tudjuk segíteni a békét és a stabilitást, így megfékezhetjük a  tömeges elvándorlást, az instabilitást vagy a radikalizálódást is. Nincs szabadság biztonság nélkül. De az EU-n belüli biztonságot csak akkor szavatolhatjuk, ha megfelelően erős és határozott kül- és biztonságpolitikával rendelkezünk.”