Külpolitika

Feláll az Európai Külügyi Szolgálat

Feláll az Európai Külügyi Szolgálat

2010. 07. 08.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) felállításáról szóló első olyan jelentést, mely az európai intézmények közötti megegyezés alapján született. Az Európai Unió új diplomáciai testületének kialakítása körüli vita a Lisszaboni Szerződés tavaly decemberi hatálybalépése óta húzódott a Parlament, a Bizottság, a Tanács és Catherine Ashton Külügyi Főképviselő között. Gál Kinga és Schöpflin György európai parlamenti képviselők (Fidesz) szerint Magyarországnak is elemi érdeke, hogy az Európai Külügyi Szolgálat még az idén ténylegesen megkezdje működését.

Gál Kinga üdvözölte, hogy a jelentésnek köszönhetően az emberi jogok érvényesítése kiemelt helyen szerepel az Európai Külügyi Szolgálat feladatkörében. A néppárti politikus azon elvárásai kerültek a kompromisszumba, melyre még egy júniusi plenáris ülésen felszólalásában hívta fel Catherine Ashton Külügyi Főképviselő figyelmét.

Gál Kinga és Schöpflin György közös sajtóközleményben üdvözölte, hogy az Európai Külügyi Szolgálat felállításáról az első kompromisszum megszületett, így az új európai diplomáciai testület megkezdheti működését. Azonban, mint a fideszes politikusok hozzátették, a teljes egyezség korántsem zárult le, és több kényes részlet megvitatása még hátra van.