Rendezvények

Fel kell tárni a totalitarista rendszerek által elkövetett bűnöket

Fel kell tárni a totalitarista rendszerek által elkövetett bűnöket

2008. 04. 08.

Hiánypótló ez az első próbálkozás a kommunista rendszerek által elkövetett bűnök megnevezése terén. A mai konferencián a Bizottság, a szlovén elnökség és az Európai Parlament képviselői mellett, történészek és a civil szféra képviselői hangsúlyozták a lemaradást a történelem e korszakának feldolgozásában.  Emellett a résztvevők sürgették az európai intézmények aktívabb részvételét a kommunizmus áldozatai történeteinek dokumentálásában, valamint az igazság kiderítésében.

 

Gál Kinga a Bel- és Igazságügyi Bizottság képviseletében vett részt a tanácskozáson. Hozzászólásában felhívta a figyelmet azon névtelen százezrekre – elsősorban a nőkre, a fiatal lányokra és az idős asszonyokra, – akiket százszámra hurcoltak Szibériába mindenféle indoklás nélkül. Tragédiájukról ma is keveset tudnak a velük együtt élők, és szinte semmit a fiatalabb generációk. A képviselő ezért szorgalmazta a Bizottság által finanszírozott olyan konkrét projektek kialakítását, amelyek célja a múlt feltárása, és a kérdéskör köztudatba való bevitele.

 

Az egynapos rendezvény rendhagyó módon ajánlások elfogadásával ért véget. Gál Kinga reméli, hogy ezek a konkrét javaslatok segíthetnek a Bizottsági álláspontjának elmozdításában, és az Uniós intézmények aktív bevonásában.

 

.