Külpolitika

Fehéroroszország megsérti a nemzeti kisebbségek jogait

Fehéroroszország megsérti a nemzeti kisebbségek jogait

2010. 02. 24.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő (Fidesz) a mai nap során irodájában fogadta a lengyel kisebbséget Fehéroroszországban képviselő Lengyel Unió (ZPB) vezető-helyettesét, Andzelike Boryst valamint a 2006-ban Sakharov-díjjal kitüntetett Aleksander Milinkevichet, a fehérorosz ellenzék vezetőjét. A találkozón a vendégek ismertették a múlt heti fehéroroszországi események részleteit, és kérték az Európai Parlament, illetve Gál Kinga személyes támogatását.
 
A néppárti politikus délután részt vett a lengyel kisebbség fehéroroszországi helyzetével foglalkozó Jacek Saryusz-Wolski, az EP külügyi bizottságának volt elnöke, illetve az Euronest Parlamenti Közgyűlés alelnöke, és a Jacek Protasiewicz, az EU-Fehérorosz Delegáció elnöke által rendezett sajtótájékoztatón.
 
A Kisebbségi Munkacsoport társelnökeként Gál Kinga elmondta, hogy mélységesen elítéli a Lengyel Unió szervezete és lengyel kisebbségi közösség tagjai elleni állami hatósági zaklatásokat. Az események az emberi és kisebbségi jogok egyértelmű megsértését jelentik, és a fehérorosz rezsim antidemokratikus jellegét támasztják alá. Az őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvek érdekeikért tevékenykedő munkacsoport következetesen kiáll a nemzeti kisebbségek jogaiért, és elfogadhatatlannak tartja a nemzetiségi alapon történő diszkriminációt.
 
Ezért Gál Kinga felszólította az Európai Bizottságot, hogy küldjön egyértelmű üzenetet Fehéroroszországnak: a demokrácia és az emberi, beleértve a kisebbségi jogok tiszteletben tartása nélkül elképzelhetetlen az EU-fehérorosz kapcsolatok további jövője.
 
Gál Kinga a sajtótájékoztatót követő interjúban kiemelte: "Magyarország képviselőinek minden nemzeti kisebbség jogait sértő ügyben meg kell szólalniuk és ki kell állniuk ezen közösségek emberi és kisebbségi jogainak tiszteletben tartásáért. Erre a határon túl élő több milliós magyarság kisebbségi léte is kötelez minket".
 
A magyar néppárti politikus az EP fehérorosz helyzetről szóló mai plenáris vitájában is hangot ad véleményének.