Rendezvények

Európai intézmény a polgárok jogaiért

Európai intézmény a polgárok jogaiért

2005. 04. 26.

Befejezte kétnapos  munkáját az "Alapvető jogok az EU-ban: a szavaktól a tettekig, avagy hogyan lesz a jogokból valóság?" című konferencia az Európai Parlamentben. 

 Borrell elnök bevezetőjében kijelentette, hogy az Európai Parlament támogatja az Alapvető Jogok Ügynökségének létrehozását.  Emellett rámutatott arra is, hogy az Európai Unión belül is vannak még emberi jogi problémák, melyek megoldásra várnak.

Gál Kinga képviselőasszony – aki az Alapvető Jogok Ügynökségének szerepéről szóló előterjesztés jelentéstevője hangsúlyozta, hogy helyesli és rendkívül fontosnak tartja az ügynökség létrejöttét.  "Az ügynökség legfontosabb feladata kell legyen, hogy – közérthető nyelven – közelebb hozza a polgárokhoz alapvető jogaikat, hogy az emberek valóban élni tudjanak jogaikkal." – jelentette ki a képviselőasszony. 
Az ügynökség hálózatként, ernyőszervezetként kell müködjön, magába fogadva más intézményeket is. Fontos hatáskör az Európai Parlament által meghozott döntések végrehajtásának ellenörzése is – mondta el Gál Kinga.  

Az Alapvető Jogok Ügynöksége – a képviselőasszony  szerint – kiemelten fog foglalkozni a nemzeti kisebbségek és ezen belül határon túli magyarok problémáival is.  
A sajtótájékoztató harmadik résztvevője, Jean-Marie Cavada, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi bizottság elnöke, hangsúlyozta az ügynökség  döntő szerepét az Unió jogalkotói hatáskörének megerősítésében.