Nemzeti érdekérvényesítés

Európai Bizottsági vizsgálat az elmaradt romániai nyugdíjak ügyében

Európai Bizottsági vizsgálat az elmaradt romániai nyugdíjak ügyében

2008. 07. 17.

Lassan több százra tehető azon magyar állampolgároktól érkezett megkeresések száma, amelyek valamilyen módon a nyugdíj kifizetések fennakadásáról számolnak be és kérik a segítséget.

 Azon személyek, akik Romániából települtek Magyarországra vagy az Unió más országába és 2007-et követően, Románia uniós csatlakozása után mentek nyugdíjba – mai napig (egyes esetekben több mint egy éve) nem kapják meg a Romániában ledolgozott évekre járó nyugdíjukat.

 Gál Kinga és Őry Csaba az üggyel kapcsolatban közös levélben fordult Vladimir Spidla biztoshoz. Az Európai Bizottság végre megértette a gond súlyosságát és komolyságát, miszerint több mint másfél éve nem történt előrelépés a Romániában ledolgozott évek után járó nyugdíjak kifizetésében – hangsúlyozta Gál Kinga.

 Az Európai Parlamenti Képviselőnő már több ízben felhívta az illetékes nemzeti és európai hatóságok figyelmét arra, hogy egyre nagyobb számban maradnak az érintettek nyugdíjellátás nélkül. 

 Spidla biztos válaszlevelében hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok ügyében indított vizsgálat eredményéről a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatást ad.