Európai Polgár Díj

Európai Polgár Díjban részesült a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

2018. 09. 21.

Gál Kinga és Hölvényi György fideszes EP-képviselők előterjesztése nyomán az Európai Parlament Európai Polgár Díjjal tüntette ki a Nagycsaládosok Országos Egyesületét (NOE). A kitüntetéssel Magyarország egyik legnagyobb civil szervezetének 30 éves munkáját ismerik el nemzetközi szinten. A hazai díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került sor.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Az 50 díjazott mindegyike kitüntetésben részesül a saját országában rendezett díjátadó ünnepségen, valamint meghívást kap az októberben, Brüsszelben megtartandó központi díjátadó ünnepségre is.

„Közös felelősségünk, hogy a fiatal generációk számára visszahozzuk az értékek mentén való kiállás igényét. A NOE kiemelkedő szerepet vállal ebben a törekvésben: a családok összefogásával és megerősítésével azt bizonyítja, hogy a nagycsaládos lét érték és lényeges szerepe van a mai magyar, de egyben az európai társadalomban. Hiszen a család az erős Európa legfontosabb sarokköve” – emelte ki Gál Kinga a díj odaítélését követően. A díjátadó ünnepségen hozzátette, hogy  Európa jelenleg az “üres bölcsők” kontinense, ezért most még nagyobb jelentősége van az olyan szervezeteknek, amelyek a gyerekvállalást értékként jelenítik meg.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amely tavaly ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját, Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete, 1987 óta képviseli a magyar családok érdekeit. Az egyesület érdekvédő szervezet és élő közösség: több mint 12 ezer tagcsalád alkotja, 7 regionális központban 1500 önkéntes segíti munkáját.  Az egyesület célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Emellett az egyesület többféle ingyenes tanácsadó szolgálatot is működtet. A NOE tevékenységével hozzájárul az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékek gyakorlati megvalósulásához. Az egyesület folyamatosan végez karitatív tevékenységeket, napi kapcsolatban van önkormányzatokkal, gyámhivatalokkal, energiaszolgáltatókkal és családsegítő szolgálatokkal. A díjat Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke vette át.

IMG_1835IMG_1956