Hírek

Európa befogadóképessége véges

Európa befogadóképessége véges

2016. 06. 07.

Az Európai Parlament ma újra migrációs témájú vitákat tűzött a napirendjére, melyen az Európai Bizottság bemutatta új javaslatait. Gál Kinga néppárti EP-képviselő a plenáris vitában elmondta: „A bizottsági javaslatok az Európára háruló terhek összességének csökkentését kellene, hogy célozzák. Elsődleges szempontunk európai polgáraink érdekeinek védelme, így a legfontosabb vívmányunknak tartott schengeni rendszer megőrzése. A schengeni rendszer megőrzése csak az Unió külső határainak védelmével érhető el. Ezt humanitárius felelősségünk is így kívánja”.

Az Európai Néppárt fideszes alelnöke kiemelte: „Kétértelmű nyilatkozatokkal, bizonytalan lépésekkel ne küldjünk meghívót a jobb életre vágyó százezreknek. Ha következetesen hangsúlyozzuk, hogy így nem lehet az Unióba jönni, talán megállíthatjuk, hogy a Földközi-tenger tömegsírrá váljon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a határainkon kívül válasszuk el a valódi menekülteket a migránsoktól, és hogy visszaküldjük az illegális gazdasági migránsokat. Ugyanakkor az Uniónak kezelni kell a migrációs hullám okait is. Az Unió kül- és biztonságpolitikáját, valamint fejlesztési- és vízumpolitikáját a harmadik országok együttműködésétől kell függővé tenni”.

Az illegális migrációra adandó sürgős válaszok azonban nem összemoshatóak a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra adandó válaszokkal. A Bizottság javaslata nem veszi tekintetbe a munkanélküliség magas arányát a képzett lakosság körében, valamint azt, hogy Európa integráló képessége véges. Gál Kinga rámutatott: „Ezen problémák megoldására a tagállamoknak szuverén döntéseket kell hozniuk, s e kérdések a tagállamok kizárólagos hatáskörében kell, hogy maradjanak. Akárcsak a kényszerbetelepítés esetében, ezen a területen sem kerülhet semmilyen kötelező és automatikus mechanizmus bevezetésre”.

Gál Kinga az integráció kérdése kapcsán elmondta: „Az Unióban letelepedett migránsok integrációja eddig nem mondható túl sikeresnek – vegyük csak Belgium vagy Svédország példáját -, már tisztán látszanak az újabb összetett problémák. Ezért ki kell mondanunk, hogy Európa befogadóképessége véges, hogy ragaszkodunk európai hagyományos értékeinkhez, és elvárjuk, hogy akik Európában szeretnének élni, tiszteljék ezeket”.