Rendezvények

Európa Tolna megyében kezdődik – Fórum Szekszárdon

2019. 03. 29.

A Régiók Európai Bizottsága Néppárti csoportja és a megye közös rendezvényén hangsúlyosan esett szó a közelgő európai parlamenti választásról, annak tétjéről.

Elsőként Gál Kinga tartott előadást. Az európai parlamenti képviselő egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyugat-Európában a tömeges bevándorlás nem képes megoldani a munkaerő piaci gondokat. A nagy számban letelepedett, az európaitól eltérő kultúrát magukkal hozó bevándorlók integrációja sikertelen maradt. – Mi vállaljuk azt, hogy megőrizzük a zsidó–keresztény hagyományokon alapuló Európát – folytatta a képviselő, aki külső határvédelem és a családpolitika fontosságát is részletezte. Végezetül kijelentette, hogy a május 26-i választás olyan jelentős téttel rendelkezik, mint amilyen még nem volt korábban.

Süli János ezt a gondolatot fűzte tovább, amikor nemcsak a ma családjainak, hanem az unokák jövőjének biztonságáról is szólt. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a migráció megállításának kulcsát abban látta, hogy a kialakult gondokat helyben, a kivándorló tömegeket adó országban kell kezelni.

Történelmi keretbe ágyazva beszélt népek, kultúrák konfliktusáról, így a korábbi századokban a Konstantinápoly (Isztambul) – Bécs – Moszkva gyújtópontjába kerülő Magyarországról Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár megemlítette, hogy a május 26-i választásnak egyaránt van meghatározó kül- és belpolitikai vonzata.

Horváth István mondandója kapcsolódott ehhez a meglátáshoz, hiszen az országgyűlési képviselő – egy lehetséges, kedvező választási eredményt feltételezve – a migráció visszaszorítása mellett a hazai gazdaság, kiváltképp a falvakban meghatározó mezőgazdaság gyarapodásának lehetőségét is felvázolta.

Végezetül Fehérvári Tamás, Tolna Megye Közgyűlésének elnöke és Ribányi József alelnök, a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője mondott köszönetet előadóknak és közönségnek egyaránt.

Forrás: Tolna Megye Online