Felszólalás

Európa nem lehet egységes a kommunizmus egyhangú elítélése nélkül

2019. 09. 19.

A II. világháború kitörésének 80. évfordulója kapcsán közép-kelet-európai néppárti képviselők plenáris vitát kezdeményeztek a kommunizmus bűntetteinek elítéléséről. Végül ‘Az európai emlékezés fontossága Európa jövője szempontjából’ címmel került napirendre a vita, melyen Gál Kinga fideszes EP-képviselő rámutatott: „A mai napig aránytalanul kevés szó esik a kommunizmus rémtetteiről, pedig addig nem lehet egységes Európa, amíg a kommunizmus elítélésében nincs konszenzus”.

2011-ben nyilvánították augusztus 23-át, a II. világháború kirobbanásához vezető Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának napját, a kommunista és a nemzetszocialista diktatúrák áldozataira való közös európai megemlékezés napjává. Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen a magyarok és a közép-kelet-európai nemzetek jól ismerik mindkét XX. századi szégyenletes diktatúra által elkövetett rémtetteket.

 „Azt tapasztaljuk, hogy aránytalanul kevés szó esik Európában a kommunizmus bűntetteiről. Pedig a kommunisták tönkretették nagyszüleink egész generációjának életét. Egy valamit azonban mégsem tudtak elvenni tőlük: a tartást, a mindent túlélő hitet a jövőben. Ez teszi igazán erőssé Közép-Kelet-Európa nemzeteit is. Ahhoz, hogy meg lehessen érteni a poszt-kommunista nemzetek mai valóságát, meg kell ismerni a közép-kelet-európai történelem ezen korszakát, és ébren kell tartani emlékét.”- hívta fel a figyelmet Gál Kinga.

A fideszes képviselő elkeserítőnek nevezte, hogy a kommunizmus elítélése még mindig nagyon megosztó az Európai Parlamentben. Ha pedig ki is alakul a többség egy határozathoz ebben a témában, akkor igyekeznek elterelni a hangsúlyt a probléma lényegéről. „Ahhoz, hogy Európa egysége valóban megvalósuljon, a kommunizmus gaztetteinek valóságát ugyanolyan szinten kell elismerni és elítélni, mint a nácizmus rémtetteit. Döbbenetes számomra, hogy ez az empátia még mindig hiányzik Európa szerencsésebb feléből, akiknek nem kellett végigszenvedniük a kommunizmus zsarnokságát is. A 80. évfordulót arra kell használni, hogy szembesítsük Európát ezzel a múltjával is, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez sem merüljön feledésbe. Hiszen Európa nem lehet egységes addig, amíg nem lesz konszenzus a kommunizmus egyhangú elítélése terén” – mutatott rá a fideszes politikus.