Gyermekjogok

Európa jövője a kereszténység, a szeretet

2017. 02. 07.

Európa jövője a kereszténység, a szeretet, amelyet Jézus Krisztus karácsonykor közénk hozott – jelentette ki Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett kedd esti kerekasztal-beszélgetésen.

A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság „Hol vagyunk, merre menjünk?” című rendezvényén Gál Kinga fideszes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő beszélgetett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökével.

„Isten a remény, a bizalom hangját adja nekünk”. Ne mondjuk semmire azt, hogy lehetetlen, merjünk lehetetlent kérni, +merjük Istent helyzetbe hozni+” – hangoztatta Böjte Csaba a zsúfolásig megtelt teremben.

A szerzetes azon véleményének adott hangot, hogy „hihetetlen távlatok vannak az emberiség előtt”. Kijelentette, hisz Európa jövőjében, ahogyan hiszi azt is, hogy a magyarság előtt is van jövő.

Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet tevékenységéről szólva Böjte kiemelte: „Fontos lenne, hogy mindannyian szeretettel nézzünk egymásra, a gyerekeink is olyanok lesznek, mint amilyennek a szemünk tükre mutatja őket”. „Szárnyakat ad, ha az ember szeretettel bánik a gyerekekkel” – tette hozzá.

Gál Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a gyermekmentés és a lélekmentés mellett a „magyarságmentést” is szolgálja, a szerzetes ugyanis nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szárnyai alá vett gyerekek Erdélyben magyarként tudjanak boldogulni, illetve sokat tesz a műemléképületek megmentéséért is.

Hölvényi György pedig hangsúlyozta, a beszélgetés fontos üzenete, hogy „szükség van a cselekvő közösségekre, és ezen keresztül az egyházakra Európában”, …ez nem vallási vagy hitbuzgalmi, hanem társadalmi kérdés”.

Böjte Csaba ferences szerzetes a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az 1993-ban létrehozott gyermekmentő szervezet célja, hogy a nehéz körülmények között élő családok gyerekeinek vagy család nélkül élő fiataloknak segítséget, otthont nyújtson, biztosítsa iskoláztatásukat.