Hírek

EU-s szinten is kiemelten kell kezelni a tehetséggondozást

EU-s szinten is kiemelten kell kezelni a tehetséggondozást

2016. 06. 22.

A néppárti EP-képviselők a Bizottsághoz intézett kérdésükben hangsúlyozták: fontos, hogy a tagállamok mellett az Európai Bizottság is kiemelten segítse a tehetséggondozási programokat, és hozzon létre olyan innovatív és rugalmas támogatásokat az oktatás területén, melyekkel motiválják a jövő fiataljait, és hozzájáruljanak a tehetséggondozással foglalkozó intézmények munkájához. „Egyes tagállamok nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, így Magyarország is, melynek Nemzeti Tehetségprogramja 2008-2028 között kiemelt lehetőséget teremt a magyarországi és külhoni magyar tehetséges fiatalok hosszú távú segítésére, ezek mellett azonban EU-s szinten is kiemelten kellene kezelni a tehetséggondozást”- vélik a képviselők.
 
Bocskor Andrea és Gál Kinga az alábbi kérdéseket intézték a Bizottsághoz: Hogyan támogatja és segíti az Európai Bizottság a fiatal tehetségeket Európában? Mely konkrét források alkalmasak a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákok iskolai és iskolán kívüli támogatására? Hogyan segíti a Bizottság a pedagógusok és iskolák munkáját a tehetséggondozás terén? Figyelemmel kíséri-e az EU a tagországok tehetséggondozási programjait?
 
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, sportért és ifjúságügyért felelős biztosa, válaszában kifejtette: „Az iskolán belüli és kívüli tehetségfejlesztési projektek – ideértve a tanári segítséget – jogosultak az Erasmus+ keretében való finanszírozásra. Az Erasmus+ egyik specifikus része olyan ifjúságügyi projektekkel foglalkozik, amelyek célja a rejtett vagy kiaknázatlan tehetségek kibontakozása a fiatalok körében”. Más finanszírozási eszközöket is felsorol a biztosi válasz: így az Európai Szociális Alap, az Európai Stratégiai Beruházási Alap vagy az EU kutatási és innovációs keretprogramja a tehetségfejlesztő projektek finanszírozására is lehetőséget nyújtanak. „Ezen túlmenően a Fiatal Tudósok Versenye a természettudományok terén tehetséges, 14-20 év közötti fiatalokra irányul: keretében a tagállamok országos természettudományi versenyeinek győztesei mérhetik össze egymással tudásukat”.
 
A két magyar néppárti képviselő az Európai Parlament illetékes szakbizottságain keresztül kezdeményezték, hogy az Európai Bizottság 2017-től új uniós programot is indítson, saját költségvetési sorral, a fiatal európai tehetségek felkarolása, a tehetséggondozó közösségek és központok együttműködésének támogatása és a jó gyakorlatok fejlesztése és terjesztése céljából.