Bővítés

EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó: újabb politikai üzenet a térségnek

2020. 05. 07.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) ma rendkívüli ülésen hallgatta meg Várhelyi Olivér bővítési biztost a tegnapi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó eredményeiről. A képviselők üdvözölték a magyar biztos a térség bővítéséért tett erőfeszítéseit. Gál Kinga fideszes EP-képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy szimbolikus jelentőségű volt a szerdai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó, mely egyben az uniós perspektíva megerősítésének kifejezése a régió számára.

Várhelyi Olivér bővítésért felelős magyar biztos sikeresnek értékelte a csúcstalálkozót, amelynek megrendezése a világjárvány körülményei között azt a politikai üzenetet fejezi ki, hogy az EU-nak prioritás a nyugat-balkáni bővítés.

Gál Kinga, az Európai Parlament EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóhoz készített ajánlásának néppárti felelőseként elmondta: „Elismerés illeti a bővítési biztost, mert az általa jegyzett bővítési módszertan tette lehetővé a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával.”

A képviselő felhívta a figyelmet: „Lényeges a minél több támogatás, segítség eljuttatása a Nyugat-Balkánra ezekben a válságos napokban. Pozitív fejlemény a biztos által bejelentett pénzügyi csomag, amely célja a nyugat-balkáni államok támogatása a COVID-19 világjárvány kezelésében. Ezért is volt szimbolikus jelentőségű a szerdai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és egyben az uniós perspektíva megerősítését is kifejezte a régió számára.” Gál Kinga szerint a csatlakozási perspektíva kézzelfoghatóbbá tétele az, amire a régió országai – így Szerbia – a leginkább várnak.

A fideszes képviselő javasolta, hogy a bővítési biztos által őszre ígért gazdasági és beruházási terv helyezzen hangsúlyt a térségben a regionális együttműködés elősegítésére, a határvédelem megerősítéséhez hatékonyan járuljon hozzá. Hiszen nem elhanyagolható a nyugat-balkáni országok lényeges hozzájárulása az EU külső határainak védelméhez.

Válaszában Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos egyetértett a felvetéssel, kifejtve hogy a térség országainak sikerül eredményesen együttműködni a világjárvány alatt. A biztos külön kiemelte a „zöld sávok” gyakorlatát, amely a régióban az alapvető áruk példátlanul gyors áramlását szavatolja.